RHODODENDRON MED SMÅKRAVL – insekter 2

Hvide fluer og lus

Små hvide fluer kan forekomme i store mængder.

Hvide fluer, eller Mellus, kan optræde i meget store mængder fra midt på sommeren. De kan opdages via en mængde MEGET små gullige pletter på oversiden af løvet. På undersiden kan bladet være uanseligt gulligt-fedtet. Senere bliver laget mere brunligt. Skaden skyldes de ca. 1 mm små hvidligt belagte fluer, som lever af saftsugning. Deres ekrementer spredes som et sukkerholdigt lag (honningdug) ud over løvet. Denne kan være grobund for en svamp, som heldigvis ikke trænger videre ind i løvet eller selve planten. Jeg synes sjældent angrebet opdages før end man får øjnene op for de mange små hvide insekter. Personligt har jeg ikke kendskab til ødelæggelse på planterne, og sprøjtning som anbefales fra forskellig side, synes jeg heller ikke har haft betydning, da de små dyr formerer sig meget hurtigt. Hvis man ønsker at sprøjte, så anvend et moderne sprøjtemiddel som “Spruzit”, fremstillet på planteudtrækket “Pyrethrin”. Se afsnittet om sprøjtning under insekter 1, Cikaden og Rhododendrontægen. 

Luseangreb på rhododendrontilvækst i juli.

Bladlus i tilvæksten på Rhododendron i juli.

Bladlus er et andet problem som forekommer i løbet af sommeren. De små uvingede grønne lus bevæger sig i adstadigt tempo omkring på nyvæksten, som de holder mest af at suge saft fra. Lusene indeholder, ifølge fagfolk med viden om den slags, et giftigt sekret, som indføres i løvet samtidig med de suger saft til sig. Det betyder, at et kraftigt angreb med lus, kan misdanne løvet. Se billedet ovenfor, hvor det anes, at løvet ikke er så jævnt og glat, som det burde være. Ved store angreb kan det være nødvendigt at gribe ind!

Jeg er stadig af den mening at sprøjtning bør undgås. Lusene har mange naturlige fjender, ikke mindst fuglene, men forsk. insekter som bladhvespe og svirrefluer, er med til at holde engrbet nede. Se ovenfor om sprøjtning, eller afsnitte under “Insekter 1”.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Insekter og deres skader, Rhododendron sygdomme og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s