RHODODENDRON ‘PRINSES MÁXIMA’

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Prinses Máxima’ sidste uge i maj 2012.

Fra foråret 2012 har det været muligt at købe R. ‘Prinses Máxima’ i Danmark. Planten stammer fra T. Huisman’s planteskole. Første gang den blev udstillet, var på Rhododendronmessen i maj Westerstede i 2010, hvor den modtog sølvmedalje. Som i en moderne storfamilie, er der mange “medspillende”. Her iblandt R. ‘Whitney’s Tigerlily’, som indgår i et kryds kaldet Z91 x Z94.  Z91 er R. ‘Goldkrone’ x R. yakushimanum, Z94 er R. ‘Cosmopolitan’ x R. ‘Scintillation’. (Så langt væk fra oprindelsen eksperimenteres der i dag for at skabe nye blomster!).

Blomsterne er næsten cremehvide. De er  forsynet med en masse røde pletter, som især koncentreres omkring de øverste kronblade og ganen. Kronbladenes kant er kun meget let bølget. På selve kanten er den en svag tone af rosa, som også fortsætter bag på kronbladene. Pletterne se tydeligt på bagsiden, og nærmere ved basis på bagsiden er blomsterne dobbelte (Dobbelt calyx). Knopperne er dekorativt rosafarvede. Alt ialt en ganske flot blomst. Klaserne er ikke overvældende store, hvilket gør det muligt at se både løv og blomst i god balance på samme tid. Blomstringen finder sted ultimo maj.

Fordi arten yakushimanum er iblandet, kunne man fristes til at tro, at planten har en langsom vækst. Det er imidlertid ikke tilfældet. Fra producenten oplyses det, at R. ‘Prinses Máxima’ bliver 150 cm høj og bred på 10 år, så her må “delforældrene” ‘Cosmopolitan’ og ‘Scintillation’ have haft deres indflydelse! Væksten er opret og bygningen er kraftig.  Hårdførheden angives at være mindst -21 grader. Jeg ville anbringe planten i vekslende sol skygge. Navnet er naturligvis den Hollandske kronprinsesses.

Et kig ned i blomsterklasen. På bagsiden ved basis ses tydeligt den dobbelte “calyx”

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Creme Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s