LINNAEA BOREALIS – som bunddække

Portræt af en bunddækkeplante

Linnaea borealis som fuldstændig tæt bunddække i rhododendronbed. Planternes grene hænger nedover kanterne på tørveblokke (klyner), og forhindrer både ukrudt og solsortens raseren!

Linnaea er en ganske lille, meget spinkel plante. De fleste vil sikkerts anse den for at være en staude, men faktisk er planten en dværgbusk, eller hvad der også kaldes en “halvbusk”.

I naturen findes den på den nordlige halvkugle, fra det nordlige mellemeuropa (Alperne) over Kaukasus til det nordlige Asien samt arktisk nordamerika. Den vokser i mosbeklædte nåleskove, på heder og i tundraen, altid i ret næringsfattig husmusjord. Således er det en meget lidt krævende og særdeles hårdfør lille plante.                                                     Væksten er helt krybende, med op til meterlange trådagtige træede grene. Højden over jorden veksler mellem en halv cm  til 3 cm, alt efter mængden af grene på ældre planter. Løvet er indtil 1,5 cm næsten rundligt eller ægformet. På de 2-årige lange vækstgrene fremkommer kortere, ca. 10 lange sidegrene,  som bærer 8-10 cm høje stilke med parvise rosa til hvide hængende enkelte klokkeblomster med indvendige røde striber. Blomstringen finder sted fra juni til august. De lange trådagtige grene er rodslående. De kan klippes af i juli/agust og stikkes i ren spagnum i potter, som holdes våde og i lys skygge.

Tæt bunddække med Linnaea borealis omkring dværgrhododendron og frilandsorkidéer.

Jeg har rigtig god erfaring med at bruge planten som bunddække mellem små og mellemstore Rhododendron i forkanten af bedet, eller som hængende plante over kanterne af tørveblokke. Selv om væksten kan være stor (lange grene) bliver planten ingen konkurrent til hverken de små Rhododendron, frilandsorkidéer eller cyclamen. Den tætte friskgrønne – og stedsegrønne – bund forhindrer solsorten i at rode i spagnummen! Linnaea  skal altid plantes i en luftig grov spagnum (ligesom Rhododendron). Den gødes med den samme surbundsgødning, og kan vokse både i sol og halvskygge.

Fra det nordllige USA kendes planten som en “underart”, lydende navnet Linnaea borealis var. americana. Den skulle være en anelse kraftigere i væksten, bladene en smule rundere! og lidt mere takkede i kanterne. I solen skal den have et svagt bronzeagtigt skær over det grønne løv. Om min plante (planter) skulle være den form ved jeg ikke, de er købt på en planteskole, uden angivelse om “amerikansk tilhørsforhold”. Det påstås at det er den amerikansk/canadiske form som dyrkes mest – men jeg har ingen bronzeagtigt skær på løvet i solen. Jeg formere den nemt, f.eks. ved blot at presse grenene ind i siden af tørveblokkene, så slår de rod. I dag har jeg flere kvadratmeter dækket.

Linnaea borealis blomstrer mellem juni og august. Planten er stedsegrøn.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Små surbundsplanter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s