RHODODENDRON ‘ROSEBUD’ (´Rose Bud’)

Portræt af en hybrid

‘Rosebud’ som en rosenknop i udspring i juni.

Rhododendron ‘Rosebud’ er en såkaldt japansk Azalea. Dens oprindelse går mange år tilbage – helt til 1938. En passioneret amerikaner ved navn Joseph B. Gable krydsede 2 af sine navngivne planter ‘Louise Gable’ og ‘Caroline Gable’, med det resultat at han fik en stedsegrøn langsomt voksende azalea, med knopper som i udspring kan forveksles med en “Rosenknop”.

Blomstringen begynder omkring 1. juni, lidt afhængig af lysforholdende. Knopperne sidder enkeltvist eller parvist. I udspring ligner de til forveksling små rosenknopper. Udprungne er blomsterne halvfyldte. Farven er lys klar rosa. Blomstringen  varer som på de fleste japanske Azalea ca. 3 uger.

Højstammet rigtblomstrende ‘Rosebud’ i juni

Væksten er meget rigtforgrenet og opret. Løvet er friskgrønt, også i vinterperioden. Det er halvmat og ganske let håret på oversiden. På 10 år bliver planten 50-60 cm høj og lidt bredere. Mine gamle planter fra 1988 er under en m høje og lidt bredere. Hårdførheden er god. De klarer sig både i fuld sol og halvskygge. Jeg har flere af dem, et par stykker er opstammede! Det er stiklingeformerede planter, hvor sideskudende er fjernet til de havde en højde på omkring en meter. Desværre kan de ikke købes som stammede, men find en plante på planteskolen, som har en gennemgående opret lodret gren, og klip så resten af. Herefter vil den skyde til vejrs. I takt med væksten fjernes de nederste kviste, indtil den ønskede højde (50-80 cm er opnået). ‘Rosebud’ egner sig godt både som solitær plante, men også i sammenplantninger, hvor en kompakt blomstrende stedsegrøn flade ønskes.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s