RHODODENDRON ‘WHITE ROSEBUD’ (‘Rose Bud White’)

Portræt af en hybrid

Helt udsprungen blomst på Rhododendron ‘White Rosebud’ untimo juni.

En tidligere formand for “The American Rhododendron Society”, Dr. August Kehr begyndte i 1960-erne en udvikling af dværgazaleagruppen Kurume. Et af hans mange gode resultater blev ‘White Rosebud’.

Med baggrund i den anvendte japanske rhododendrongruppe, er resultatet en af de største blomster fra denne gruppe. Blomsten er helt renhvid, fyldt, og både i udspring og blomstring meget rosenlignende. Blomstringen starter i midten af juni, og de mange kridhvide blomster lyser op mellem de øvrige Rhododendron i bedet.

Løvet er friskgrønt til mørkegrønt og mellemstort indenfor gruppen af japanske azalea. Planten er stedsegrøn, men taber de ældste blade (citrongule) i det sene efterår. På 10 år bliver planten mellem 40 og 50 cm høj og lidt bredere. Lavest er væksten i sol. Som gammel udvokset plante er der tale om ca. 120×120 cm. Hårdførheden er fin og planten kan tåle både fuld sol, halvskygge og lys skygge, men den må påregnes at blive lidt mere ranglet i skygge end i solen. Hvis det er tilfældet, tåler den fint en saks. Straks efter afblomstringen, kan den på den måde formes og klippes ind, så væksten bliver meget tæt.

Billedet er fra vores plante som kom til haven i 2001 direkte fra Seattle, hvor den stod i store partier hos vores venner i en åben vindblæst forhave. Deres planter var købt hos den store og velkendte rhododendronproducent “Greer Gardens”. Det er stiklinger af denne plante som er i produktion i Danmark.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Japanske Azalea, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s