CROCUS I OKTOBER – forsmag på foråret

Portræt af en løg-gruppe

Crocus pulchellus ‘Zephyr’, foto fra 23. okt. 2012

Crocus vokser naturligt næsten overalt fra Portugal til Kina’s grænser, og fra Polen til Jordan. Alene i hoved vækstområdet i Tyrkiet er der ca. 70 arter, og i det øvrige udbredelsesområde over 10 arter. Langt de fleste af arterne vokser i basisk jord (pH over 7,0) i lysninger mellem fyrretræer, i grusede områder i halvskygge helt op til 3500 m. Andre vokser på skrånende enge i lavt græs. På trods af de naturlige vækststeder, kan det lade sig gøre at have blomstrende Crocus i forkanten af et lettere hævet surbundsbed. Betingelserne er kun, at løgene lægges oven på et solidt drænlag af grus, eller øverst i tørveblokke, hvor regnvandet drænes væk.

Når jeg bringer Crocus på bane i forbindelse med surbundsbedet, hvor de fra naturens side altså ikke hører hjemme, skyldes det gruppen af efterårsblomstrende løg. Hvis jeg ikke tager meget fejl, er det de færreste der kender til denne gruppe – Crocus er i de flestes øjne forårsbebudere. Blandt udvalget i planteskolernes løgprogram, har der i de seneste år været stadig flere af den efterårsblomstrende type. Siden 2004 har vi med succes haft flere forskellige varianter i haven. Alle løgene er lagt mellem dvægrhododendron og Cyclamen (Alpevioler) i grov spagnum iblandet noget groft granitgrus, og plantet oven på et lag bakkegrus på nogle få cm dybde.            Jeg ved godt, at dette projekt ikke lige hører under kategorien “den nemme have”. Alligevel er det jo kun ved plantningen, der skal tages de specielle hensyn. Herefter er det blot hvert efterår fra slut i sept. og til ind i november at nyde de dejlige blomster, som på denne årstid lyser ganske særligt op. Først kommer blomsterne, og sidenhen det typiske smalle crocusløv, som står grønt gennem hele vinteren, for at visne væk i april-maj.

Crocus kotschyanus, foto fra 13.10.2012

Crocus kotschyanus stammer fra Tyrkiet, Syrien og centrale dele af Libanon, hvor den vokser på åbne grusede bjergenge samt mellem lette åbne småbuske. Der findes flere underarter og enkelte hybrider. Blomsrtingen finder sted i september og oktober. Jeg har læst mig til, at løgene spises i Tyrkiet! Jeg frakalder mig ethvert ansvar!

Crocus niveus stammer fra Grækenlands sydligere egne, hvor den vokser i olivenlunde i de øverste jordlag oven på den kalkholdige bund. Denne art er særlig storblomstret, og kan derfor være særlig udsat i hårdt efterårsvej. Plant den mellem lave bunddækkeplanter, som kan støtte blomsterne, som først fremkommer i oktober og november.

Crocus niveus, foto 20.11.2009

Crocus pulchellus breder sig fra Østrigs sydgrænser og helt til det nordlige Grækenland på fugtige voksepladser i lyse fyrre- eller egeskove og lave krat i kalkholdige bjerge. Fugtige store græsenge kan dækkes helt af de blålilla blomster i mange nuancer i perioden fra september til ind i november.

Crocus speciosus findes i 3 underarter. C. speciosus ssp. speciosus har et stor udbreddelsområde fra Krim over Kaukasus til Grækenland i lyse skove, alpine enge og både på basisk og kalkfri jord. Af denne art findes mange forsk. sorter, f.eks.: ‘Albus’ (hvid) i sept./okt., ‘Cassiope’ (anilinblå) okt./dec. Underarter af speciosus vokser bl.a. i Tyrkiet i granskove og i kanten af større Rhododendronområder (R. ponticum, R. smirnowii) i indtil 1300 m højde.

Crocus speciosus ‘Cassiope’ fotograferet den 6. okt. 2008 i forkanten af et alpint rhododendronbed.

Hvis du ikke lige kan give Crocus de lidt specielle vækstforhold i surbundsbedet, som omtalt ovenfor, vil jeg opfordre til at lægge efterårs Crocus andre steder i havens bede. Du vil ikke fortryde det!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Løg og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s