ENKIANTHUS CAMPANULATUS – “Pagodebusk”

Høstløv med pangfarver

Enkianthus campanulatus medio maj.

Planten stammer fra Japan, hvor den er hjemmehørende i skovrige bjergområder i Hokkaido og Honshu. Botanisk hører den til i lyngfamilien, og passer således godt ind i surbundsbedet. Karakteristisk for planten er den etageagtige opbygning, som giver den et særligt let udseende, ikke mindst mellem de mere kompakte og tætte Rhododendron. Væksten er iøvrigt opret, og planten bliver for det meste højere end bred. I sit hjemland opnår den en højde på 4-5 m, hos os kan den over mange år nå 3 m.

Enkianthus camp. ‘Albiflorus’

En plante med en så forholdsvis langsom og spændende etageagtig opbygning, burde således være en plante, som fandt vej til de mange små haver som findes i dag. De spidse savtakkede blade er samlede i cirkler for enden af kvistene. I sommerperioden er de lys friskgrønne, og så i efteråret sker vidunderet når de farves både højrøde, orange og gule på samme tid.

Blomsterne fremkommer midten af maj sammen med løvspringet. De er klokkeagtige, som det kendes fra lyngplanterne, og kun omkring 5 mm brede. De er samlede i løse hængende klaser, nærmest som druer, for enden af 1,5 til 2,5 cm lange stilke. De 5-15 små blomster i klasen er creme, hvidlige eller rødlige, ofte med sarte små striber som er tydeligst forneden på kronbladene.

Enkianthus campanulatus ‘Ruby Clow’ er lidt mindre i hele væksten end arten.

Enkianthus campanulatus er en nem selskabsplante i surbundsbedet. Bedst er den naturligvis foran i bedet, underbeplantet med dværgrhododendron, lave japanske azalea eller grupper af lyng. Den kan plantes direkte i den grove spagnum, eller hvis bedet er et lyngbed, som lyngplanterne i sandblandet spagnum. Beskæring forekommer sjældent, og hvis der fjernes en gren eller to, skal man lige kigge på buskens opbygning iøvrigt, så den naturlige vækst matcher indgrebet. Opstamning kan naturligvis komme på tale, og er ikke noget problem. I forkellige havebøger anbefales det at plante den halvskygget, sikkert ud fra den naturlige vokseplads i Japanske lette skove. Imidlertid kender jeg til flere planter, som altid har stået fuldt soleksponeret, herunder min egen, uden at det på nogen måde har skadet planten, blomsterne eller høstfarven.

Enkianthus campanulatus med de fantastiske høstfarver.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Andre træer og surbundsbuske, Artikler og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s