RHODODENDRONBLADE MED BRUNE PLETTER

Brune pletter på løvet

Grimme brune bladpletter misklæder løvet.

Desværre ser jeg mange sådanne blade i løbet af et år. Det er både kunder på planteskolen, med plastikposer fyldt med blade, eller hele planter, som jeg ser i haverne når jeg er tilkaldt som konsulent.

Pletterne er svampepletter. De er forårsaget af insektbid i bladet, oftest fra undersiden. Når bladets struktur er skadet af insektets bid, er der skabt adgang for et svampeangreb. Det kan være Phyllostica maxima eller Cercospora rhododendri, eller så mange andre mulige. Bestemmelsen kan kun udføres i et laboratorium, alt andet er gætteri, og for så vidt også ligegyldigt for den enkelte haveejer. En forstærkende årsag til svampepletter er desuden plantens placering i haven. Jo mere sol og lys, des færre svampesygdomme. De fleste Rhododendron tåler en solåben placering. Vekslende sol/skygge er også fint, bare plantepladsen ikke er for beskyttet, så løvet ikke er konstant vådt.

Imidlertid forholder det sig således, at hvis planterne er velernærede – har sunde mørkegrønne blade – vil løvet oftest være i stand til at hele, og derved lukke sårstedet, hvorved muligheden for angreb formindskes (udelukkes) meget.

Min erfaring fra rigtig mange planter i vores egen have er, at vi kun et par enkelte år har haft få svampepletter, og altid kun på planter, hvis vækst har været dårlig. Det er planter, som af en og anden årsag ikke har været gødet nok, eller ikke har kunnet optage næringen. Når de planter har været gravet op og genplantet i ny spagnum, samt naturligvis gødet ordentligt med en surbundsgødning, har problemet fortaget sig allerede fra næste vækstsæson. Fra haver, jeg besøger som konsulent, er der de samme erfaringer. Med andre ord, de grimme blade kan næsten fuldstændigt undgås, hvis planterne har det godt! I sandhedens interesse må det lige tilføjes, at der er enkelte Rhododendron hybrider, som har en tendens til svampepletter, bl.a. visse Wardii hybrider. Har man fået sådan en plante i haven, skal man måske overveje at skifte den ud, med mindre man holder særlig meget af blomsten.

Som underbygning på ovenstående påstand om dårligt ernærede planters tilbøjelighed til sygdommen, viser billedet netop et blad fra en underernæret plante. Løvet er gulliggrønt, og usundt at se på, især mellem sideribberne fra bladets midte mod kanterne.

PS. Man kan IKKE sprøjte sig ud af problemet, kun bedre helbredstilstand hjælper!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Gode råd, Insekter og deres skader, Plante problemer, Rhododendron sygdomme og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s