SNE PÅ RHODODENDRON – og havens andre buske

Efter snestormen 9.12.12 ligger sneen tungt på planterne. Særligt udsat for flækkede grenvinkler er de små buske med spinkle grene, men også den store opstammede R. yakushimanum til højre i billedet, kan trods dens størrelse og alder være i farve for at brække grene ved deres basis.

Efter snestormen 9.12.12 ligger sneen tungt på planterne. Særligt udsat for flækkede grenvinkler er de små buske med spinkle grene, men også den store opstammede R. yakushimanum til højre i billedet, kan trods dens størrelse og alder, være i fare for at brække grene ved deres basis.

Tung sne kan knække grene

Kl. 15 flyttede jeg mange kg sne fra vores lange indkørsel. Både her, og andre steder i haven ligger der knap 20 cm. Det faldt mest som let frostsne, men sluttede som tung tøsne. Små og spinkle buske tynges meget af den tunge sne, og hvis grenbygningen er lidt uheldig, kan det medføre flækkede grene ved basis. Grenene “trækkes  af”, og der opstår grimme sår på stammerne. I uheldigste fald ødelægges planten til foråret, når barken er så ødelagt, at planten ikke kan trække saft op. Under alle omstændigheder kan en flot opbygning ende med en skæv og grim plante. Mine overvejelser går nu på, om jeg forsigtigt skal ryste/skubbe sneen af de udsatte planter. Nok det klogeste, men – der loves stærk frost, 10-15 minusgrader hen på ugen, og så beskytter snelaget! Jeg tror jeg lader sneen ligge denne gang. Kommer der mere vil jeg forsigtigt ryste den af de mindre planter. Mon jeg traf det rigtige valg?

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Dværg Rhododendron, Gode råd, Rhododendron. Bogmærk permalinket.

3 svar til SNE PÅ RHODODENDRON – og havens andre buske

  1. Ja det vil tiden vise, om du traf det rigtige valg :) Jeg var også bekymret for mine rhododendron, men heldigvis tøede det så meget at grenene ikke blev tynget ned mere. Det så slemt ud i formiddag. Så lige nu er jeg glad for, at der kom noget sne, som kunne beskytte dem mod den kommende barfrost. Her smeltede sneen nemlig sidste mandag, så der har ikke været noget til at beskytte dem i ugens løb.
    Venlig hilsen
    Lisbeth
    Høneballehaven, Samsø

  2. Hej Lisbeth! Efter kl. 17 fik vi en ny portion sne, den var tung, så den store yakushimanum på billedet til højre, var næsten tynget ned til jorden. Den har ca. 80 cm ren stamme, og en krone på 2 m i Ø. Jeg var altså ude og skubbe til den med et kosteskaft. Der faldt så meget sne ned, at de mindre planter foran også måtte have lidt hjælp. Iøvrigt har det sneet her hele natten, så der et pænt lag til at beskytte planterne mod den lovede stærke frost. Hyggeligt at høre fra en læser Hej Niels

  3. Der kom mere sne, og et par timer senere var den store yak. tynget så meget, at jeg måtte ud med kosteskaftet og lette grenene for byrden. Dagen efter kom der endnu mere sne, så dels var det godt jeg havde rystet sneen af den store plante, men andre i haven, især planter med tyndt oprette grene måtte også have hjælp. Så er det, man spørger sig selv, hvis man nu ikke havde været hjemme? De fleste planter havde nok klaret sig, måske dem alle – men bare for dovenskabens skyld, ville man ærgre sig næste år, når en højstammet, stor gammel plante, som ikke kan erstattes i min tid, stod med skader efter knækkede grene.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s