RHODODENDRON ‘JAMES BURCHETT’

Portræt af en hybrid

‘James Burchett’ er som sådan ikke en nyhed, men hvor mange kender den? Navnet er ikke det første man møder i plantesortimentet. I kataloger fra USA og England findes den rosende beskrevet, og tilgængelige billeder viser også en plante, som vil falde i smag hos de fleste.

Planten stammer fra den engelske planteskole Goldsworth Nursery, W. C. Slocock, hvor den omtales første gang i 1958, for senere at blive registreret i 1962.  Den er en krydsning mellem R. fortunei ssp. discolor op en ukendt R. catawbiense hybrid. Det er forældre med en vis volumen og kvalitet. Resultatet er en kraftigt voksende plante med smukt slankt mørkt løv. På 10 år forventes den at blive 150 cm høj og 175 cm bred. Moderplanten hos producenten er vel på vej til de 3×4 meter eller mere, og danner en meget velformet tætløvet plante.

R. 'James Burchett' fotograferet hos producenten i begyndelsen af juli 2012.

R. ‘James Burchett’ fotograferet hos producenten i begyndelsen af juli 2012.

Dens særlige kvalitet er den meget sene blomstring og den gode duft. Blomsterne fremkommer fra midten af juni, senere endnu hvis planten står i halvskygge eller lys skygge. Så sent som mod midten af juli kan der være blomsterklaser tilbage. Blomsterne er store, vidtåbne og samlede i smukke tætte klaser. Knopperne er sart rosaviolette. Selve blomsten er næsten hvid, men med en meget sart violet toning. Indv. på det midterste kronblad er der en dekorativ okkergylden plettegning, som mod basis danner en orange ganeplet.

R. ‘James Burchett’ stiller ikke store krav til plantestedet. Den kan plantes i fuld sol, i vekslende sol/skygge eller sågar i lys skygge. Den er grundet sin hurtige vækst og størrelse velegnet som baggrundsplante, som del af en rhododendronhæk, fint dækkende for indsigt fra vej eller naboer. Moderplanten står udsat for en hel del vind, så også her har den kvaliteten med sig.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s