MENZIESIA CILIICALYX – “Bjerglyng” (syn. Rhododendron multiflorum var. purpurea.)

Meziesias ciliicalyx var. purpurea fotograferet i haven i juni. Planten står i forkanten af et østvendt hævet stenbed.

Meziesia ciliicalyx var. purpurea fotograferet i haven i juni. Planten står i forkanten af et østvendt hævet stenbed.

Raritet i surbundsbedet

Som så mange af de spændende planter vi kan dyrke i vores haver, stammer Menziesia ciliicalyx fra Honshu i Japan. Her vokser den i bakkede  og bjergrige områder. Underarten Menziesia ciliicalyx var. purpurea, som har den kraftigste blomsterfarve, er begrænset til et  område i ‘Hakone National Park’.

Der er tale om en egentlig dværgbusk. Planten bliver omkring 60 cm høj og bred. I maj måned fremkommer de friskgrønne lyse blade for enden af skuddene. Løvet beholder den lyse farve helt til efteråret, hvor det farves smukt orangegyldent. Bladene er forsynet med små børsteagtige hår i kanterne og langs midterribben. De er knap 4 cm lange og lidt smallere. Væksten på busken er mere flad end egentlig opret.

Blomsterne viser sig ret kort tid efter løvspring fra medio maj og varer ind i juni. De sidder for enden af skudspidserne i små klaser fra 3-10 stykker. Den enkelte blomst sidder på en kort meget håret stilk. Blomsten er omvendt krukkeformet, sart rosa til lidt mørkere ved kanten. Blomsten er knap 1 cm bred og op mod 2,5 cm lang. Jeg her erfaring med at både blade, blomster og farve kan variere noget efter plantens placering i haven. Efter i nogle at at have gødet med OSMO-surbundsgødning er især blomsterfarven blevet mørkere. I øvrigt er planten meget lidt krævende!

Menziesia ciliicalyx er en forgrundsplante i surbundsbedet. Den er velegnet både på skråninger og mellem større og mindre sten. Bedste plads er lys og halvskygget. Jeg kunne, selv om den er løvfældende,  forestille mig den som bunddækkeplante (3-5 sammen) mellem større Rhododendron beplantninger.

MENZIESIA CILIICALYX var. PURPUREA har mere markante blomster med mørkere farver, som inden afblomstring skifter til klar purpurrosa. Det har tidligere været meget vanskeligt at finde denne lille “surbundsperle” i plantesortimenterne. I de sidste år har det dog været muligt, og fra i år (2013) bør velassorterede planteskoler udbyde den.

Fra det nordlige USA stammer Menziesia ferruginea og M. pilosa. De er begge højere end de japanske, ligesom blomsterne er hvidlige eller gullige. Jeg er ikke bekendt med, om de kan erhverves uden for samlerkredse.

* DNA teknikken har også betydning for planters indbyrdes familieforhold. Menziesia har siden den blev fundet slut i 1700-tallet, været henregnet til Lyngfamilien, Ericaceae, men betragtet som sin egen underfamilie:  Menziesia. Nyeste på navnefronten tyder på, at den nu indruleres direkte under Rhododendron i samme familie. Det nye navn er offentliggjort den 13.04.2012 af ARS Systematic Botanists som Rhododendron multiflorum var. purpurea.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Dværg Rhododendron, Rosa Rhododendron, Små surbundsplanter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s