PIERIS JAPONICA

Pieris japonica 'Debutante' har indtil 12 cm lange blomsterklaser. Billedet er fra sidste uge i marts.

Pieris japonica ‘Debutante’ har indtil 12 cm lange blomsterklaser. Billedet er fra sidste uge i marts.

Forårsblomstring i surbundsbedet.

Pieris japonica stammer som navnet siger fra Japan. I USA findes en anden art med navnet Pieris floribunda. Denne art har ikke vist den samme haveværdi, hvorfor det næsten udelukkende er Pieris japonica, og udvalgte krydsninger, som tilbydes.

Pieris japonica 'Flaming Silver' har hvidbroget løv og flot rød tilvækst. En dværgform med meget mindre blade, men ellers meget lign.hedder P.j. 'Little Heath'

Pieris japonica ‘Flaming Silver’ har hvidbroget løv og flot rød tilvækst. En dværgform med meget mindre blade, men ellers meget lign.hedder P.j. ‘Little Heath’

Pieris er stedsegrønne buske med tætte oprette grene. Bladene er slanke og lidt læderagtige, i udspring ofte rødlige (særligt udvalgte kloner) og fra ganske små til en 8-10 cm lange. Blomsterknopperne fremkommer om efteråret, og sidder i små, ofte meget lysegrønne klaselignende tætte grupper, for enden af grenene. I det tidlige forår udvikler knopperne sig som små krukkeagtige lyngblomster i store mængder og lange hængende slanke klaser.

Et mildt forår medfører blomstring allerede fra slut i februar og ind i både april og til tider maj. Herefter følger perioden med nyvæksten som kan være mere eller mindre rust/rød eller rosafarvet, alt efter sorten. Pieris er hårdføre planter uden særlige problemer. En vissen gren kan forekomme, men den skal blot fjernes, busken skyder let igen fra stammen. Pieris skal plantes som Rhododendron i en grov porøs spagnum. Bedst er det også i sol eller halvskygge, hvor i mod blomstringen bliver ret dårlig, hvis der plantes skyggefuldt. Den videre pasning er fuldstændig som Rhododendron, altså surbundsgødning og ingen udtørring. Alt i alt en meget nem og taknemlig plante, som kvitterer med blomster i det meget tidlige forår, efterfulgt af en smuk nyvækst. *I denne omtale af Pieris japonica er kun nævnt enkelte af det efterhånden store udvalg som tilbydes!

Pieris japonica 'Katsura' blomstrer meget tidligt og længe med hvide blomster som har røde kanter. Tilvæksten i juni er blank og dybrød. På 10 år bliver den ca. 90 cm høj og bred.

Pieris japonica ‘Katsura’ blomstrer meget tidligt og længe med hvide blomster som har røde kanter. Tilvæksten i juni er blank og dybrød. På 10 år bliver den ca. 90 cm høj og bred.

Pieris japonica 'White Cascade' med endnu lidt blomster og begyndende nyvækst i maj.

Pieris japonica ‘White Cascade’ med endnu lidt blomster og begyndende nyvækst i maj.

Pieris japonica 'Minor' er meget langsom, nærmest dværgagtig i væksten. Den viste plante er 25 år gammel. Tilvæksten i juni er sart rosa.

Pieris japonica ‘Minor’ er meget langsom, nærmest dværgagtig i væksten. Den viste plante er 25 år gammel. Tilvæksten i juni er sart rosa.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Andre træer og surbundsbuske, Artikler og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s