RHODODENDRON ‘BLUE BELL’ (Syn. R. ‘Bluebell’)

Portræt af en hybrid

R. 'Bluebell' fotograferet i juni måned.

R. ‘Bluebell’ fotograferet i juni måned.

Hvis jeg skal være ærlig synes jeg ikke navnet er særlig passende. Det skulle da lige være fordi blomsten er lidt klokkeformet – men blå er den da ikke! Ønsket om den rigtige blå Rhododendron ligger tilsyneladende dybt begravet i producenternes ønsketænkning. Denne Rhododendron går så langt tilbage, at den stammer fra H. Waterer’s planteskole “Knaphill” i Surrey, allerede før 1892! Forældrene til krydset er ikke engang bekendt. Oprindeligt har der være 2 planter under navnet, heraf de to stavemåder. Formentlig er der tale om nøjagtig den samme plante, hvor stavemåden blot er brugt tilfældigt.

Uanset om blomsten er blå eller ikke, er den i det mindste ret usædvanlig i sin farve- sammensætning. Den dyb rosaviolette farve fremhæves især af blomstens indv. næsten renhvide midte med den store orange plettegning. Knopperne er rødviolette. Blomstringen finder sted fra ultimo maj og et par uger ind i juni. Altså relativt sent.

Løvet er indtil 13 cm langt og 4 cm bredt. Farven er matgrøn. Grenene er i det første år brunrøde. Selve væksten er opret. På 10 år ca. 130 cm høj og 150 cm bred. Planten kan blive ret stor, og egner sig derfor godt som baggrundsplante. Der er ingen tvivl om at en solrig placering giver den smukkeste vækst. I skygge vil planten blive ranglet.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s