RHODODENDRON ‘POLARNACHT’

Portræt af en hybrid

R. 'Polarnacht' har smukke enkle blomster i mellemstore klaser. De hvid støvknapper har ekstra prydværdi.

R. ‘Polarnacht’ har smukke enkle blomster i mellemstore klaser. De hvid støvknapper har ekstra prydværdi.

Mørklilla Rhododendron er eftertragtede. Når det så tilmed er en plante med en sen blomstring, bliver den ikke mindre eftertragtet.

Hybriden stammer fra producenten H. Hachmann i Nordtyskland. Allerede i 1976 havde krydset mellem R. ‘Turkana’ og R. ‘Purple Splendour’ vist sine kvaliteter på planteskolen. Alligevel blev den ikke markedsført før end 1987, og det er faktisk først fra omkring 2004 at den blev nemmere at finde i planteskolernes udvalg.

R. 'Polarnacht' plantet ved sydvesthjørnet af en terrasse. I baggrunden ses en gul duftende Azalea.

R. ‘Polarnacht’ plantet ved sydvesthjørnet af en terrasse. I baggrunden ses en gul duftende Azalea.

‘Polarnacht’ er en af de mørkest violette blomster, indv. med en næsten sort ganetegning. Særlig dekorative er de kridhvide støvknapper. Blomsten er ret enkelt, uden krusede kanter på kronbladene, snarere en smule indadbukkede. Blomsterne sidder indtil 15 sammen i ret tætte, ikke så voldsomt store klaser. Herved ses bladkransen bag blomsterklasen tydeligt. Løvet er “fladt” og mørkegrønt og mat. Selve busken er rund og velformet. På 10 år er den ca. 110 cm høj og 120 cm bred. Blomstringen finder sted fra ultimo maj eller primo juni i 2-3 uger.

‘Polarnacht’ tåler trods den mørke farve at plantes i fuld sol. Det afkorter naturligvis blomstringstiden lidt, men den mister ikke ret meget farve. En plads i vekslende sol/skygge er også fin, mens planten er tilbøjelig til at blive ranglet og åben, hvis den plantes for skyggefuldt.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s