VANDRINGSHAVEN I LYNGDALEN – anden gang 25 år efter

Fra terrassen er der igen udsyn mod havens baggrund. Rhododendron planterne i forgrunden er stillet med større afstand, og kunde helt store er flyttet længere bagud i haven.

Fra terrassen er der igen udsyn mod havens baggrund. Rhododendron planterne i forgrunden er stillet med større afstand, og kun de helt store er flyttet længere bagud i haven.

Lyngdalen

           

 

 

 

 

 

 

 En oplevelseshave, næsten 25 år senere

Kirsten og Hans har i fulde drag nydt deres have i næsten 25 år, siden jeg første gang besøgte dem. Naturligvis har de arbejdet med haven i alle årene. Der var kommet nye planter til, andre var gået ud, men havens indtryk var stadig det samme – blot var det alt sammen blevet meget større.

Som første gang jeg besøgte haven var hovedindtrykket, at der ikke var noget “at komme efter”. Det var først da vi sammen havde “vandret” i haven, siddet på terrassen, og betragtet hele sceneriet fra forskellige vinkler, at jeg med mine “fremmede øjne” kunne sætte ord på, hvad der skulle til, for at ægteparret fortsat fik den fulde glæde ved haven, og også stadig, uden for stor daglig arbejdsindsat, kunne passe haven.

Store Rhododendron er stammet op. Et tykt lag spagnum er med til at forhindre ukrudt, indtil en senere beplantning med Hosta dækker arealet.

Store Rhododendron er stammet op. Et tykt lag spagnum er med til at forhindre ukrudt, indtil en senere beplantning med Hosta dækker arealet.

25 år sætter sine spor. Især var det set fra terrassen et problem, at nogle af planterne var blevet så store, at udsynet over haven var beskåret, og det var svært at se dalvirkningen og den øverste del af haven. Andre steder var stierne blevet for smalle, og nedhængende grene fra træer – og Rhododendron – vanskeliggjorde en nem passage, og dermed også lysten til at fortsætte turen.

Det var ikke sådan, at der ikke var blevet beskåret og fældet. Det som var sket, og som traditionelt sker for langt de fleste haveejere, er at man vænner sig til planternes vækst. Det er svært at se, når man dagligt færdes i haven, at saksen og saven skal bruges lidt mere. Det kan også være svært at tage stilling til at fjerne en plante, hvis vækst man har fulgt siden den blev anskaffet. Måske endda indkøbt som “dværgvækst”, som selv om den er langsom, alligevel godt kan blive ret stor, og især for stor på pladsen, som netop blev valgt, fordi planten var lille, og med langsom vækst.

På en anden måde havde de 25 år også sat sine spor. Der var ting som burde gøres i haven, som ægteparret ikke mere selv skulle bøvle med. Aftalen blev derfor, at vi skulle finde den rigtige hjælp til det grove. Bevæbnet med en blok og blyant startede vi med en gennemgang af alle havens rum. Alt blev skrevet ned, fra fældning af enkelte planter til flytning af meterhøje Rhododendron, opstamning, åbning af havens stier og fjernelse af bregner, som teoriserede havens baggrund lidt for meget. I virkeligheden endte det ikke med de helt store forandringer.

Imellem alle de stedsgrønne Rhododendron lyser høstfarverne på den røde Japanske Løn og det gule Hjertetræ op.

Imellem alle de stedsgrønne Rhododendron lyser høstfarverne på den røde Japanske Løn og det gule Hjertetræ op.

Gennem tiden havde Kirsten og Hans tilført ny spagnum, især ved nyplantning, men under og omkring nogle store beplantninger, var spagnummen forbrugt. Nu hvor haven fik en overhaling, blev vi enige om, at hele haven skulle tilføres 10-30 cm grov spagnum, som blev udlagt langs stierne og ind under planterne. Hvor opstamning, flytning eller beskæring skabte plads, lavede vi en liste over nye planter, som kunne indpasses i området. Det var mest småting og bunddækkeplanter. En væsentlig årsag til, at der ikke var mange nyanskaffelser, er at netop Rhododendron jo altid kan flyttes til en ny plads, eller simpelthen spredes med større afstand.

Kirsten har altid haft sans for sammensætning af både blomsterfarver, men også – og måske især – på løvets karakter og farve, hvilket er medvirkende til, at haven aldrig har båret præg af en samlerhave, men netop har været en æstetisk oplevelse året rundt.

Et af havens stiforløb slut i maj. Nu fristes man igen til at gå på opdagelse bag de store rosa Rhododendron.

Et af havens stiforløb slut i maj. Nu fristes man igen til at gå på opdagelse bag de store rosa Rhododendron.

I maj 2012 blev alle ændringerne gennemført. Fra terrassen er der igen udsyn mod havens højereliggende baggrund. Store opstammede planter har tilført en ny karakter, og alligevel er der ingen tvivl om, at “vandringshaven” stadig er den samme oplevelse som for mange år siden. Kirsten og Hans fik fornyelse, og det bedste er måske, at de stadig selv kan klare det meste arbejde lang tid fremover.

Langs stien er der i baggrunden plantet storbladede Hosta. Bag den blå enebær vokser en en Azalea med gylde blomster i juni.

Langs stien er der i baggrunden plantet storbladede Hosta. I den blå enebær beplantning vokser Azalea med gyldne blomster i Juni. Bagved yderligere nogle varm gule Azalea.

Se også artiklen:

Vandringshaven i Lyngdalen

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Haveportrætter, Rhododendron og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s