RHODODENDRON CATAWBIENSE ‘GRANDIFLORUM’

Portræt af en hybrid (klon)

Rhododendron catawbiense stammer fra bredderne af Catawba River i North Carolina, hvor den vokser i mellem 1200 og 2000 m højde. Den plante vi kender fra planteskolerne i dag med tilnavnet ‘Grandiflorum’ er enten en hybrid eller en selekteret klon af selve arten.

Rhododendron catawbiense 'Boursault'

Rhododendron catawbiense ‘Boursault’

2 store planteproducenter har arbejdet med planten helt tilbage i Tiden. Den ene er den tyske virksomhed R. Seidel ved Dresden, som i 1809 indkøber vildartsmateriale til sin produktion. Han får held med sit første kryds, som han kalder R. ‘Morelianum’ i 1820. Det er en krydsning mellem R. catawbiense (USA) og R. ponticum (Europa). Mig bekendt findes planten ikke mere, ud over hvad der måske måtte stå af de oprindelige planter i området omkring Seidel’s planteskole, som stadig eksisterer. Den anden producent er A. Waterer, Knap Hill Nursery i Surrey i England. Herfra stammer den plante, som vi den dag i dag kan købe under navnet Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’ Som tilnavnet henviser til, er det en særlig storblomstret form. Om det så drejer sig om et kryds frem og tilbage mellem forsk. R. catawbiense, eller en udvalgt form, eller i sidste ende med en “fremmed” forældredel, vides ikke. Waterer’s planteskole markedsfører planten før 1850. Det vides, at der forinden har været flere farvenuancer, hvorfra denne altså er udvalgt. I skriftligt materiale fra omkring 1950 anføres det, at en af de oprindelige planter fra denne produktion stadig skulle leve på planteskolens besiddelser. Om det er tilfældet i 2013, kan jeg ikke få verificeret.

Ud af mange forskellige krydsninger med navnet R. catawbiense, er det især 3 forskellige planter som stadig produceres, og med rette, da det er en af de allermest hårdføre Rhododendron, velegnet som læplante, høje hække og dekorativ baggrundsbeplantning:

Rhododendron catawbiense ‘Boursault’ (før 1850 – hybrid eller selektion). Opret plante med god tæt vækst, ca. 15-17 lysviolette blomster med gulbrun tegning. Lidt mere blålig i farven end ‘Grandiflorum’. Løvet er ret stort og lidt “rundligt”. Planten anses for at være den mest robuste af samtlige catawbiense-hybrider. Blomstringen finder sted i juni. Planten kan blive over 5 m høj.

Rhododendron catawbiense 'Grandiflorum'Rhododendron catawbiense ‘Grandiflorum’ (før 1850 – hybrid eller selektion fra A. Waterer). Opret plante med tæt og kraftig vækst. Der er 14-18 blomster i klasen. Farven er lidt lysere lilla og ganetegningen er gyldenrød. Løvet er ret stort og lidt spidsere. Dette er uden tvivl en af de Rhododendron, som er plantet i størst antal, og stadig bliver det i Danmark. Blomstringen finder sted i juni.

Rhododendron catawbiense ‘Album’, syn. ‘Album Novum’. (før 1850 – hybrid fra A. Waterer). Opret plante med kraftig vækst. Blomsterknoppen er lyslilla og indeholder indtil 18 smukke næsten renhvide blomster med gylden ganetegning. Fra start til næsten afblomstring har de hvide blomster en svag “dug” af lyslilla. Løvet er langt, spidst og lidt lysere grønt. Blomstringen er sen, normalt i juni, men kan række lidt ind i juli hvis planten står lettere skygget. Mange af de storløvede Rhododendron med hvide blomster, som findes på markedet, har i større eller mindre udstrækning familiære forhold med R. catawbiense ‘Album’.

Rhododendron catawbiense 'Album'

Rhododendron catawbiense ‘Album’

Generelt om de 3 omtalte planter må siges, at det er meget taknemlige haveplanter. De kan plantes både i lys skygge og i bagende sol. De vokser hurtigt, og er velegnede som læ og hækplanter. De kan faktisk anvendes som naturlige, eller endda som klippede hække. Kravene er som til alle andre Rhododendron en porøs grov spagnum, ingen udtørring, og en god surbundsgødning. Eneste lille minus er, at rhododendroncikaden befinder sig rigtig godt netop på disse værtsplanter. (Se omtalen af cikaden under skadedyr)

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s