RHODODENDRON ‘APRIL SNOW’

I mere end 3 uger nød vi R. 'April Snow' i vores indkørsel sidste forår.

I mere end 3 uger nød vi R. ‘April Snow’ i vores indkørsel sidste forår.

R. dauricum 'April Snow'

Portræt af en rigtig forårsbebuder 

Det er den sidste dag i februar 2013. Vinteren har budt på både sne, frost og sædvanligt vådt og gråt vejr. Ikke noget at hidse sig særligt op over. Solen fristede til en tur rundt i haven, og heldigvis er der til dato ingen skader. En enkelt plante fangede mit blik. Jeg kiggede på den en frostdag for nogle uger siden. De spinkle lysegrønne blade så den dag ret forkrøblede ud. I dag var de struttende af sundhed, og de utrolig mange blomsterknopper i samtlige grenspidser så allerede ud til at være vokset. Rhododendron ‘April Snow’ er ved at være forårsklar.

Planten stammer fra den amerikanske hybridisør P.J.M. Mezitt, Weston Nurseries, Hopkinton, Massachusetts, USA, helt tilbage i 1978. Det er kryds mellem PJM-gruppen, R. dauricum, R. mucronulatum og R. minus. Alle vildarter fra USA med en uhyre hårdførhed.  Under navnet R. ‘April …’ har den amerikanske planteskole “Greer Gardens”, alene markedsført 14 forskellige planter. Hos os er de mest kendte R. ‘April Rose’, R. ‘April Snow’,  R. ‘April Gem’ og R. ‘April Reign’.

R. ‘April Snow’ er som navnet antyder hvid – den er helt hvid. Blomsterne er fyldte og sidder i små klaser af 2-5 for enden af hver gren. Det er en af de virkelig tidlige Rhododendron i haven. I milde forår kan den sagtens blomstre slut i marts, ellers er april, med en ret lang blomstringsperiode det mest almindelige. Busken er spinkel og opret i sin vækst. Løvet er lysegrønt og ligeledes meget spinkelt (tyndt) og halvblankt. I meget kolde vintre kan planten miste mange eller alle løvblade, men blomsterne klarer sig, og nyt løv følger hurtigt blomstringen.

Planten bliver på 10 år ca. 80 cm høj og knap så bred. Den kan være lidt åben de første år. Hvis man ønsker den tættere kan den beskæres straks efter blomstring. Normalt vil den dog af sig selv blive mere kompakt. For at få den fulde glæde af de helt tidlige Rhododendron, er en lys planteplads, uden ret meget vintersol den bedste. Det kunne f.eks. være på øst- eller nordsiden af en større plante, som giver den nødvendige slagskygge i vinterperioden. Det er nu i de kommende uger, at denne og andre tidlige Rhododendron er mest udsatte. Kraftig sol, måske med dagfrost eller frossen jord omkring rødderne, kan medføre udtørring, som er den største risiko for at skade løvet eller blomsterne. Både R. ‘April Snow’ og de andre fra gruppen er et stort plus for en lang blomstringssæson.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s