RHODODENDRON ‘MIDNIGHT MYSTIQUE’

Portræt af en hybrid

Det må være svært at finde på nye navne til de mange, mange hybrider som med mere eller mindre held, dukker op overalt på kloden hvor klimaet til Rhododendron egner sig.  “Mystisk” er måske ganske rammende, mens “Midnat” i min terminologi er mindre rammende, med mindre der henvises til den meget dybrøde farve som tegner knopperne inden udspring.

R. 'Midnight Mystique' er meget kontrastrig.

R. ‘Midnight Mystique’ er meget kontrastrig.

Oprindelsen er fra Frank Fujioka, Whidbey Island, USA, i 1986. Så vidt jeg er orienteret har planten været udbudt i bl.a. Holland siden omkring år 2000. Forældrene skyldes R. ‘Midnight’ x R. ‘One Thousand Butterflies’. som hver især har en stamtavle med mange forfædre, hvoraf bl.a. indgår R. ‘Purple Splendour’, R ponticum, R. cat. ‘Anna’ og R. Britannia’ for blot at nævne nogle enkelte. En helt renhvid R. ‘Albatross’ er også indblandet! Ud af alt dette er kommet en ret usædvanlig blomst. Udvendig med kraftig dyb purpurrød farve som følger indersiden af kanten af kronbladet i et bredt bånd. Selve blomstens center er til gengæld lysende renhvid med undtagelse af den først olivengrønne, sidenhen orangerøde tegning inderst på det øverste kronblad. Blomstringen finder sted fra medio/ultimo maj og ca. 3 uger frem.

Planten har en mellemhøj vækst. På 10 år ca. 90 cm høj og 120 cm bred. Løvet er “fladt”, mat mørkegrønt og ca. 10 cm langt. Planten er hårdfør nok til danske forhold. Alligevel vil den bedste planteplads være i halvskygge eller lys skygge. Den er en smuk naboplante til andre rødviolette eller hvide blomster, hvor imod det “skriger” til himlen hvis den står tæt ved røde eller orange blomster.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s