RHODODENDRON OG RÅDYR – 2

R. taliense 'Wolly Dane' er på trods af den tykke bladindument stærkt "beskåret" af rådyrene.

R. taliense ‘Wolly Dane’ er på trods af det tykke bladindument stærkt “beskåret” af rådyrene.

Rådyr på havebesøg

Den 6. marts 2013 fik jeg syn for sagen. Rådyr i haven er ikke en god idé! Rhododendronsamleren Svend Hansen inviterede til en vandretur mellem hans flere tusinde Rhododendron, hvoraf en stor del er planter fra hans egne indsamlinger i Kina, samt en del især tyske hybrider.

Det blev en chockerende oplevelse. Fra den tilgrænsende skov søger rådyrene nu hver nat ind på hans grund. Det havde de gjort i mange år, med enkelte skader til følge. Men nu i marts 2013 er det ikke kun enkelte skader. Det er simpelthen nær en katastrofe. Helt tydeligt er der vildarter som er særligt søgte. Samlingen indeholder bl.a. mange grupper R. taliense. De er så at sige helt afgnavede – og det på trods af, at R. taliense har et ret tykt, i nogle kloner meget tykt, indument på bagsiden. Det har ellers altid heddet sig, at Rhododendron  med indument (hårlag) på bladbagsiden var de mindst udsatte. For nogle dage siden var der ikke spor efter rådyr på R. roxeianum – men den 7.3.2013 – er nogle buske af denne dejlige meget smalbladede art helt ødelagte. Det er ikke kun små unge planter, men også 20-30 årige stammede “dværgtræer” som denne plante ligner når den når en vis alder. En særlig udsøgt klon af taliense, med navnet ‘Wolly Dane’, hvor indumentet er så tykt, at bladets bagside er dybt låddent, var afgnavet langt ned ad grenene.

Den nederste del af den formklippede Ligusterhæk er knivskarpt beskåre.

Den nederste del af den formklippede Ligusterhæk er knivskarpt beskåret.

Ikke nok med disse skønne arter. Vandalismen fortsatte over R. yakushimanum til helt glatbladede arter og flere forskellige hybrider. Helt konkret, efter en times vandring i “rhododendronskoven”, er der intet der “helligt” for rådyrene!

Så galt kan det gå når rådyrene tager fat. Om planten overlever er tvivlsomt, det kan kun tiden vise.

Så galt kan det gå når rådyrene tager fat. Om planten overlever er tvivlsomt, det kan kun tiden vise.

Efter mit første indlæg om Rådyr for en uge siden, har jeg modtaget mails fra hele landet, om at denne vinter er særlig slem. Det er ikke kun Rhododendron det går ud over, mange har erfaring med at tulipaner og krokus har været særligt eftertragtet de senere år, mens en del klager over at forskellige sirbuske og småtræer på det nærmeste er afbarkede.

De mange afbidte planter er en virkelig nedtur for ejeren!

Rådyrene har spist flere hele planter i beplantningen, mens andre er afgnavet nedefra og over 1 m op.

Ingen har haft anvendelige gode råd, så tilbage bliver kun den kostbare mulighed med et 2 meter højt hegn. Desværre!

Kun et hegn på 2 meter kan holde dyrene ude!

Kun et hegn på 2 meter kan holde dyrene ude!

Se også artiklen: Rhododendron og Rådyr 1

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Plante problemer og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON OG RÅDYR – 2

  1. Uha det var da uhyggelige billeder. Jeg bliver helt nervøs for mine. På marken bag ved os går der rigtig mange unge rådyr, og de kommer også i haven. Jeg har et lille lindetræ, som de forlyster sig med. Øv for de rådyr, de er så søde bare de holder sig væk fra vores haver.
    Vh
    Lisbeth
    Samsø

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s