RHODODENDRON CONCINNUM var. PSEUDOYANTHINUM

R. concinnum var. pesudoyanthinum med dyb vinrøde blomster i april.

R. concinnum var. pesudoyanthinum med dyb vinrøde blomster i april.

Portræt af en art

Pokkers til navn! – Prøv alligevel at lære det, for det er virkelig en Rhododendron der er værd at gå på “jagt” efter. Den findes i handlen, så det er blot at finde den rette planteskole, eller prøve at bestille den.

Planten hører hjemme i dele af Kina: Sichuan, Hubei, og Gansu m. fl. steder i mindre træagtige bevoksninger i lyse skove, skovkanter og på klipper i 1500-4000 m højde. R. concinnum er lidt variabel på grund af den store udbredelse.Den her omtalte er fra gruppen pseudoyanthinum, som af mange anses for at være den bedste. Det er i denne gruppe at de mørkeste farver, og især den dybe vinrøde farve forekommer.

R. concinnum form med dyb violette blomster.

R. concinnum form med dyb violette blomster.

Planten opbygger sig som et lille træ. Stammerne er meget smukke og karakteristiske, med mange små sidegrene. Løvet er lancetformet med en aromatisk duft ved berøring. Bladstilkene er rødbrune og løvet mørkt matgrønt. Planten bliver på 15 år ca. 140 cm høj og noget smallere. Den oprette form og træagtige vækst gør den til en meget smuk solitærplante i lyngbedet, eller mellem helt lave dværgrhododendron.

Blomstringen finder sted allerede fra midten af april. Der er 2-5 trompetformede blomster i klaserne. Farven varierer en del, fra lysere violet over dyb violet samt næsten vinrødt i den her omtalte gruppe. Den er fuldt hårdfør, men bør grundet den tidlige blomstring ikke plantes lige i middagssolen, som i marts/april kan være hård ved blomsterknopperne.

R. concinnum var. pseudoyanthinum hører til en af mine favoritter. Størrelsen er fin til de fleste små/mindre haver. Den tidlige og længevarende blomstring i april, og den træagtige opbygning som et minitræ fremhæver dens haveværdi. I mange år har vi haft en plante i en krukke, som stod på husets nordside indtil blomsterne sprang ud, herefter fik den en synlig plads i haven. Efter blomstringen flyttede vi krukken til forkanten af et bed. I dag har vi et par planter, som har placeringer, som underbygger den dejlige vækst. Som solitærplante ved en stor rå granitsten¨, eller i et stenbed som “træ” er andre gode muligheder.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Røde Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON CONCINNUM var. PSEUDOYANTHINUM

  1. Den har jeg også, den er skøn og placeret i min lille skov.
    Venlig hilsen
    Lisbeth
    Samsø

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s