NÅR FROSTEN SLIPPER – alvorlige vinterskader

Japansk Azalea med kraftige udtørringsskader. Når planten igen kommer i vækst, er der meget stor sandsynlighed for at den sætter nye skud i bladhjørnerne. Vigtigt er det at vande når frosten slipper og gøde hurtigst muligt.

Japansk Azalea med kraftige udtørringsskader. Når planten igen kommer i vækst, er der meget stor sandsynlighed for at den sætter nye skud i bladhjørnerne. Vigtigt er det at vande når frosten slipper og gøde hurtigst muligt.

Vand – men lad saksen være!                                                                                               Den udtørring som vinteren har bragt i form af både solskin, mangel på vand og udtørrende blæst, har medført mange skader på især Japanske Azalea og dværgrhododendron. Det er vigtigt at vande så snart jorden kan optage vandet.

R. impeditum med voldsomme tørkeskader. Den har prøvet det før, og rettede sig fint. De fleste knopper sprang også ud.

R. impeditum med voldsomme tørkeskader. Den har prøvet det før, og rettede sig fint. De fleste knopper sprang også ud. Giv den vand hurtigst muligt når jorden kan optage vandet.

Skaderne på planternes løv kan ikke genoprettes, men så snart væksten igen kan begynde, vil langt de fleste planter rette sig i forårsmånederne. Især i år har planterne brug for et “skub” i den rigtige retning, og denne gang er det særlig vigtigt at der gødes tidligt med en anerkendt surbundsgødning, som helst skal være langtidsvirkende. Jeg har ved en tilsvarende situation for nogle år siden haft gode resultater med Osmo surbundsgødning.

Dværgrhododendron 'Curlew', som ofte blomstrer slut i april med store lysegule blomster er meget frostskadet. Måske "ryger" knopperne, men den skal nok skyde på grenene, så lad saksen være!

Dværgrhododendron ‘Curlew’, som ofte blomstrer slut i april med store lysegule blomster er meget frostskadet. Måske “ryger” knopperne, men den skal nok skyde på grenene, så lad saksen være!

Saksen skal blive i lommen. Selv om en plante ser meget “træt” ud, kan den sagtens skyde og blive pæn igen. Det tager sin tid, men i juni/juli er de fleste skader genoprettet. Først til den tid kan man se hvor langt tilbage på grenene der har været tørkeskader, og så kan planten rettes til med en skarp havesaks oven over alle de nye skud.

ANDRE STEDSEGRØNNE PLANTER MED FROSTSKADER.                                       De mange Kirsebærlaurbærhække som står syd- eller vestvendt er også begyndt at se svedne ud. Det vil heller ikke være første gang. Måske smider de endda en del af løvet – men stadig er rådet “lad saksen være”. I løbet af maj juni kan man se hvortil på grenene der kommer nye skud, og først herefter kan man beskære. Ligusterhækken på hjørnet ved vores nabo er fuldstændig brunfarvet og helt tør – den skal også nok skyde. Værre ser det ud med Cypres og Thuja. De kan have svært ved at skyde og blive tætte, hvis frosskaden går dybere ind i planten. Helleborus (Julerose og Påskeklokke) er også fuldstændig udtørrede, men lige i jordoverfladen er nye blade på vej op. Mange alpine planter, som f.eks. de små “lyngfloks” ser mere end døde ud. Der vil være nogen som går til, men igen kan man opleve at de skyder fra de “helt tørre” lange nedliggende grene i maj. Måske kommer de helt nede fra basis. Tålmodighed er altså også en havedyd!

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf 22 år (indtil 2023) med ansvar for Rhododendron på Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 40.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU (Gartnernes Afsætningsudvalg), Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Dværg Rhododendron, Gødskning, Plante problemer, Vanding og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til NÅR FROSTEN SLIPPER – alvorlige vinterskader

  1. Michael Rannje siger:

    Det er korrekt, at netop i år er risikoen stor for at brænde rodoerne af – desværre. Jeg har dækket vores små planter til med gran og er spændt på om de holder stand i år for DMI har jo oplyst at marts i år er den solrigeste i 70 år, koldeste i 26 og nedbørfattigste i 17 år. Jeg anbefaler også osmo til at gøde med, men vi må nok se i øjnene at vi skal over dronning Margrethes fødselsdag før der kan gødes og vandes.

  2. Vi må så glæde os til dronningens fødselsdag. Selvklart kan der ikke gødes, før end jorden er helt optøet, og det kan vare længe i de skyggede bede. Vi havde en situation for 3 år siden, der var næsten lige så slem, men dette er nok det værste jeg kan huske. Jeg talte med en producent i går. Han er stresset. Planterne i overvintringshuse skal vandes, men kun hvis potterne ikke er frosne. Vandingsanlæg kan ikke bruges, det fryser om natten, så slangerne på mobile slanger skal tømmes efter hvert brug. Iøvrigt kan han ikke levere ordre til sine kunder pga af frosten. Vi på Aldershvile har ikke engang pakket overvintrende planter ud, og har det samme problem med vanding i potter. I mit drivhus ligger potteplanterne ned, fordi jeg vandede lidt forleden, og nu er der vand på overfladen!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s