RHODODENDRON YAK. ‘BOHLKEN’S LUPINENBERG’, syn. ‘Yaku-Blue’

Portræt af en hybrid

R. 'Bohlken's Lupinenberg' fotograferet i rhododendronparken i Bremen.

R. ‘Bohlken’s Lupinenberg’ fotograferet i rhododendronparken i Bremen.

Indtil videre den mørkeste R. yakushimanum hybrid i sortimentet. Planten stammer fra den lidt mindre kendte tyske produktionsplanteskole Heinz Bohlken. Den blev første gang markedsført i 2005 under navnet ‘Blauer Lupinenberg’ eller R. ‘Yaku Blue’. Første gang til salg her i landet var hos Aldershvile Planteskole i april 2009. H. Bohlken påbegyndte et krydsningsarbejde med vildarten R. yakushimanum ‘Koichiro Wada’ i starten af 1980-erne. Ud af de mange planter kom en lille serie alle senere døbt: “Bohlken’s ….”. Selv om jeg selv har besøgt planteskolen og har kontakt til stedet, har jeg ingen oplysninger om krydsningsforholdet – kun at R. yakushimanum er en af forældreparterne.

I udspring er blomsterne purpurviolette, tæt på det vi forstår som lupinfarvet Senere i blomstringsforløbet er farven lysere, nærmere purpurrosa, indvendig med en grøngul tegning på hvid bund. Der er fra 9-15 stærkt krusede blomster i klasen. Tidspunket er fra medio/ultimo maj og ind i juni.

Løvet er læderagtigt, mørkegrønt og stærkt yakushimanumlign, men uden indument på undersiden. Planten bliver mindre end jeg i sin tid fik oplyst. Som 10-årig er den omkring 70 cm høj, men helt op mod 120 cm bred. Den er fuldt hårdfør, og selv med den mørke blomsterfarve tåler den en plads i solen.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s