RHODODENDRON YAK. ‘GOLDPRINZ’, syn. R. ‘Goldschatz’

Portræt af en hybrid

R. 'Goldprinz' med smukke orange knopper og gule blomster medio maj.

R. ‘Goldprinz’ med smukke orange knopper og gule blomster medio maj.

Personligt synes jeg særdeles godt om denne gule wardii x yakushimanum hybrid med udspring i forældrene R. ‘Festivo’ x R. ‘Alice Street’ fra den tyske planteskole H. Hachmann i 1995. Planten har kunnet købes nogle år i Danmark, og har indtil videre vist sig værende en god haveplante. Måske en anelse åben i de første år, men senere meget mere kompakt. Ved gentagne indkrydsninger af R.wardii hybrider med R. yakushimanum ‘Koichiro Wada’ er det lykkedes at skabe en rigtig rengul blomst i yakushimanum-sortimentet med wardii’s typiske små røde ganepletter.

Blomsterklaserne består af helt op til 15 vidtåbne blomster med en svag kruset kant, samlede i en smuk buket. Det øverste kronblade er indvendigt forsynet med en blodrød basalplet, samt et væld at små røde stænk som fortsætter aftagende ud mod kronbladets kant. Blomstringen begynder primo/medio maj og fortsætter i længere tid.

Løvet er lidt formet af arvemassen fra R. wardii, idet det er smukt elliptisk og blankt på oversiden, men lysere grønt og mere mat på undersiden.  Planten har som nævnt efter et par år en kompakt og regelmæssig vækst. På 10 år ca. 70 cm høj og op mod en m bred.

Normalt kan R. yakushimanum plantes i fuld bragende sol, her vil jeg dog anbefale en østvendt plads eller et sted med slagskygge i middagstimerne.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s