RHODODENDRON WILLIAMSIANUM ‘WEGA’, syn. ‘PSYCHE’

Portræt af en hybrid

R. williamsianum 'Wega' med blomster og begyndende bronzefarvet tilvækst

R. williamsianum ‘Wega’ med blomster og begyndende bronzefarvet tilvækst

Duftende blomster kan få de fleste til at stoppe op. Rhododendron, især stedsegrønne, med duft, er ikke de som tæller mest i sortimenterne. Ud over at blomsterne dufter, er det jo en fordel at planten også er interressant på andre punkter. Jeg beskrev den for 7 år siden i en af mine bøger, og nævnte at den ikke var så nem at få fat i. Når jeg igen tager fat i R. ‘Wega’ er det, fordi den i mellemtiden er sat i en begrænset  produktion her i Danmark, men nok til, at den velassorterede planteskole burde kunne skaffe den.

R. ‘Wega’ daterer sig tilbage til før 1945, hvor den blev nævnt hos den tyske Producent D.G. Hobbie, som skulle være ansvarlig for oprindelsen. Krydset består af R. fortunei ssp fortunei ‘Sir Charles Butler’ x. R. williamsianum. Fra sidsnævnte har den arvet en del af sine gode egenskaber, herunder det smukke ægformede løv og den fantastiske tilvækst med rødbrune skud og stilke. Blomsterne er nærmest en mellemting af forældrene. De er sartrosa til nærmest cremehvide med svage rosa tegninger. De er store klokkeformede og vidtåbne, indv. med en meget sart “dug” at svagt gul. Hovedindtrykket er sartrosa. Fra den anden forældredel har den arvet duften. Nu skal det ikke opfattes som en “stor” duft som breder sig i hele haven. Duften er mest i sol og rimeligt varmt vejr, og ikke stærk nok til at duftes vidt omkring. Derfor er en planteplads  særlig velegnet hvor man færdes dagligt, og tæt på planten. Blomstringen finder normalt sted fra ultimo april i 2-3 uger.

R. williamsianum 'Wega'

R. williamsianum ‘Wega’

Væksten er lidt kraftigere end normalt på R. williamsianum hybrider. Vores gamle plante blev på 20 år ca. 180 x 180 cm. Væksten er rund, tæt og kraftig. De fleste R williamsianum hybrider tåler en del skygge. Denne, mig bekendt den eneste williamsianum hybrid med duft, skal dog plantes med sol, på de tider af dagen, hvor man har mulighed for at nyde duften. Den skønne tilvækst bagefter, er så et yderligere incitament til at have den stående hvor man færdes om foråret.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s