RHODODENDRON ‘CREAMY CHIFFON’

R. 'Creamy Chiffon' i udspring med flotte orange knopper.

R. ‘Creamy Chiffon’ i udspring med flotte orange knopper.

Portræt af en hybrid

Whitney, William E.. Brinnon, Washington, USA, 1972 er de korte oplysninger som findes om planten. Med andre ord er der ingen særlige oplysninger om “forældrene” til denne hybrid, men det angives at den ene part skal være R. campylocarpum. Den har været på det danske marked i perioder siden slut i 1990erne, men kun når den var udbudt fra udlandet. I de sidste par år har den dog figureret på en dansk producents liste, og det skulle derfor ikke være svært at finde den i handlen.

Vi har at gøre med en lav og ret bred plante, som er velegnet i små haver, eller i forgrunden af rhododendronbed. Blomsterne har en klar lys cremegul farve, med små brun-orange pletter inderst i ganen. Mod afblomstring får de et lille rosa strøg i nuancen. Knopperne er lysende orangegule. Selve blomsten er fyldt, i alt med en 12-14 kronblade. Der er indtil 9 blomster i hver klase. Løvet er mørkegrønt og ovalt. På 10 år bliver den omkring 80 cm høj og op mod 120 cm bred.

Jeg beskrev den første gang i 1999/2000 og angav den til at blive højere. Erfaring med planten er imidlertid at den bliver noget lavere end antaget. Hos os har den altid groet i vekslende sol/skygge, hvilket jeg stadig anser for det bedste. Husets nordside vil sikkert også kunne bruges. Jeg er til tider lidt nervøs for fyldte blomster, da de i fugtige perioder kan “rådne” – det er IKKE min erfaring med denne plante. Blomstringen finder sted  fra midten af maj, og er forholdsvis længe varende. Et mindre eller større bed med andre gule og orange Rhododendron vil naturligvis være flot, men naboplanter med dyblilla blomster, f.eks. dværgarter fra R. russatum-gruppen, eller tilsvarende småbladede er en meget flot kombination.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s