RHODODENDRON WASONII

R. wasonii med sin pragtfulde tilvækst.

R. wasonii med sin pragtfulde tilvækst.

Portræt af en art

Denne meget smukke vildart vokser kun i Sichuan i Kina, hvor den findes i bjergene fra 2.300 m højde og op til omkring 4.000 m i skovområder og til over skovgrænsen. Den er opkaldt efter mr. C. R. Wason, en ven til plantesamleren E. H. Wilson, formentlig i 1910. Som det er gået mange gange med vildarter, er de ligesom “forsvundet” eller gået i glemme blandt “rhodofolket”. Planten er faktisk genintroduceret i 1989.

Det helt specielle ved netop denne vildart er de fantastiske blade. Overfladen er mørkegrøn  og præget som læder. Undersiden er dækket med en kastaniebrunt tykt indument, som kan få enhver til at “spærre øjene op”.  Efter blomstringen starter tilvæksten nærmest gråfiltet til hvidlig. Undersiden er lidt mørkere og midterribben fra starten allerede brunorange tonet. Som altid forsvinder vokslaget på løvets overside i løbet af eftersommeren, når beskyttelsen af det unge blad ikke mere er påkrævet.  Samtidig bliver indumentet på undersiden mere og mere kastaniefarvet – og på ældre blade er kontrasten mellem de 2 løvfarver et fantastisk syn.

Blomsterne fremkommer i klaser med 8-15 stk. de er klokkeformede enten hvide, rosa eller sart cremegule. Blomstringen må påregnes til primo/medio maj, måske i et mildt forår allerede fra slut i april, men meget afhængig af placeringen i haven. Planten er nem at dyrke og hårdfør ned til ca. -20 grader. På 10 år bliver den ca. 75 cm høj og bred. Som en del andre vildarter kan den ikke lide stående fugt i bunden af plantehullet, så giv den et godt dræn, eller sæt den i et højbed. Den tåler både sol og halvskygge. Den kan købes på velassorterede planteskoler.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON WASONII

  1. Meget smukt løv. Den har jeg ikke, men den kommer på ønskesedlen.
    Vh
    Lisbeth
    Samsø

  2. det bør den gøre. Den produceres i DK, men i lille antal. Prøv at bestille den hvor du normalt handler. Hvis de ikke kan få den, så send mig en mail, så kan jeg guide dig på vej. Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s