RHODODENDRON CILIATUM

R. ciliatum med sart rosa knop og næsten renhvide tragtformede blomster. (den 11. maj. 2013)

R. ciliatum med sart rosa knop og næsten renhvide tragtformede blomster. (den 11. maj. 2013)

De kraftige behåring er et af plantens kendetegn.

De kraftige behåring er et af plantens kendetegn.

Portræt af en art

Navnet betyder: “kantet med hår”. R. ciliatum stammer fra de østlige dele af Nepal samt dele af Tibet, Sikkim og Bhutan, hvor den vokser mellem lavere fyrretræer og i rhododendronskove på klippefulde bjergsider, ofte nær vand, mellem 2.4oo og 4.000 m højde. I naturen bliver den en ret kompakt busk, næppe mere ende 1,5 til max. 2 meter høj. Hos os kan vi regne den blandt de små Rhododendron i haven.

Meget kendetegnende for planten er de mange hår på bladenes kanter og sider og på blomstens calyx. Ligeledes er de rødbrunlige grene behårede. Knopperne er kraftige med lysegrønne knopskel. Blomsterne sidder 2-5 sammen, og er i forhold til plante og løv ret store. De er tragtformede/campanulalignende sart rosa i udspring, men bliver næsten helt renhvide. Støvknapperne er mørkebrune og griflen meget sart rosa. Det er en af tidlige Rhododendron i haven. Allerede slut i april i milde forår er den i blomst. Den er ikke speciel sart, men find lige et af de mindre udsatte steder i haven.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s