SANQUINARIA CANADENSIS

Sanquinaria canadensis i udspring sidste uge i april 2013. Løvet danner et svøb omkring blomsten.

Sanquinaria canadensis i udspring sidste uge i april 2013. Løvet danner et svøb omkring blomsten.

Blodurt – en bunddækkeplante

Sanquinaria er en dejlig, desværre mindre kendt, surbundsplante. Den er hjemmehørende i skovene i det meste af det østlige nordamerika, dog ikke i de sydlige kystregioner som f.eks. Florida.  Planten er meget længelevende, og den breder sig via udløbere fra det “kødfulde” sprøde Rhizom som ligger meget tæt på jordoverfladen. Både blad/blomsterstængel og selve Rhizomet brækker ved lidt kraftigere berøring. Fra alle dele strømmer saften ud, og ser man bagefter på sine hænder, kan man hurtigt tro, at man har skåret sig! Saften er simplethen blodrød – heraf navnet “Blodurt”.

"Blodurt" i sin anden blomstringsuge. (i 2013 var den den 4. maj).

“Blodurt” i sin anden blomstringsuge. (i 2013 var den den 4. maj).

I det tidlige forår viser de anemonelignende blomster sig på 10-12 cm høje stive stilke. Lige nedenfor blomsten ses løvet, som i begyndelsen sidder som  et svøb omkring blomsterstilken. De ret lyst blå-grå farvede blade er hjerte- til nyreformede med en meget tydelig åremarkering på undersiden. Efter blomstringen bliver bladene mørkegrønne og vokser til omkring 25 cm i højden. Herefter er planten at betragte som en tæt bunddække, indtil løvet gulfarves i det tidlige efterår.

Den fyldte form af Sanquinaria canadensisses her sammen med den lyseblå anemone *Robinsoniana'

Den fyldte form af Sanquinaria canadensis ‘Multiplex’ her sammen med den lyseblå Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’

Blomsterne er renhvide med 7-15 kronblade og  ca. 30-40 mm i diameter. Selve blomstringen er fra medio april eller lidt ind i maj, Desværre kun et par uger -men hvilke uger! En fyldt form med navnet ‘Multiplex’ eller ‘Flore Pleno’ springer nogle dage senere ud, og har lidt længere holdbarhed.  Mellem middelstore og større Rhododendron lyser de op, som var der stadig sne mellem planterne. Sanquinaria skal lades i ro, over nogle år spredes den i tætte bevoksninger, hvor den finder plads. Den stiller meget få krav til lys, og stiller sig tilfreds med lidt rhododendrongødning. Udtørring bør undgås.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Artikler, Små surbundsplanter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s