RHODODENDRON ‘JOCK BRYDON’

R. 'Jock Brydon' med skønne duftende blomster ved 20-tiden den 13. juni 2013.

R. ‘Jock Brydon’ med skønne duftende blomster ved 20-tiden den 13. juni 2013.

Portræt at en hybrid                                                                                                       Duftende skønhed fra gruppen af Azalea

Rhododendron ‘Jock Brydon’ er en løvfældende Azalea med en historie som går tilbage i tiden i USA, hvor en rhododendronelsker Dr. Clausen “vandt” i krydsningslotteriet. Han havde krydset R. molle med R. occidentale, og blandt givetvis mange, mange frøplanter blomstrede en af dem efter flere år – og hvilken blomst! Han blev begejstret ikke alene for de fantastisk smukke blomster, men også for den herlige duft fra først på aftenen og til tidlig morgen. Planten blev sat i produktion hos firmaet “Beneschoen”, som markedsførte den i 1968

Blomsterknopperne er karminrøde til meget mørkrosa. Blomsterne har fire kridhvide kronblade, dog med en svag rosa toning i kanterne, især i den første blomstringsuge. Det øverste femte kronblad er næsten helt dekoreret med en meget kraftig delvist plettet tegning i farverne mørkerød/orange til orangegul. Virkningen er helt fantastisk, både tæt på og på afstand. Hertil kommer blomsternes helt fantastiske duft. Blomstringen finder sted fra begyndelsen af juni. Der er 9-11 blomster i hver klase som er helt kugleformet.

Vores ca. 2 m høje R. 'Jock Brydon' fotograferet den 13.6. 1013. Planten er opstammet, så den danner et lille træ.

Vores ca. 2 m høje R. ‘Jock Brydon’ fotograferet den 13.6. 1013. Planten er opstammet, så den danner et lille træ.

Planten har en opret vækstform. Som 10-årig er den ca. 1,3 m høj og knap så bred. Vores plante er nu 20 år. Den er omkring 1,90 m høj, men stadig ret slank, ca. 1,50 m. Iøvrigt har vi opstammet den, så den virker som et lille træ. Den tåler fint beskæringen, også forkortelse af sideskuddene, blot det sker lige efter afblomstringen.

Løvet er friskgrønt, og som en yderligere cadeau beholder den løvet meget sent på efteråret. Inden den til slut smider det, farves det lysere grønt til gyldent-orange.

R. 'Jock Brydon' fotograferet i haven den 13. juni 2013

R. ‘Jock Brydon’ fotograferet i haven den 13. juni 2013

“Jock Brydon” blev født i Scotland. Han udvandrede i 1927 som 21-årig til USA. I 1932-1942 arbejdede han i den botaniske have tilhørende universitetet i Berkley, Californien. I de første år som gartner for formering, senere som direktør. Igennem mange år var udgiver af “The Quarterly Bulletin” fra det Californiske haveselskab i San Francisco. Fra 1960-1969 var han direktør for “Strybing Arboretums” i Golden Gate Park i San Francisco. Iøvrigt var den første vicepræsident i det Amerikanske Rhododenselskab – for dette og alle sine øvrige indsatser på havefronten fik han i 1971 tildelt højeste udmærkelse samt opkaldt den nye skønne Rhododendron efter sig. Han døde i en alder af 83 år den 12.4.1990 i Oregon.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Azalea, Gule og orange Rhododendron, Hvide Rhododendron, Rhododendron med duft, Rhododendronportrætter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s