VINTERSKADEDE RHODODENDRON I JUNI

Nu kan de skadede planter beskæres

Dværgrhododendron med kraftig nyvækst. De øverste vinterskadede grene kan klippes af ca. en cm over nyvæksten.

Dværgrhododendron med kraftig nyvækst. De øverste vinterskadede grene kan klippes af ca. en cm over nyvæksten.

Her midt i juni (2013) er væksten rigtig begyndt. Overalt myldrer det frem med små nye grønne skud. De fleste af de grene, som i april så døde ud, skyder igen. Måske ikke lige i spidsen, men længere nede på grenen. Nu kan det visne klippes af, i modsætning til i foråret, hvor man nemt kunne klippe for langt tilbage, og derved bryde den opadgående saftstrøm.

Især de små Rhododendron og Japanske Azalea var ramt af denne vinters konstante frost og vind.

Nogle storbladede blev ramt. De fleste af dem har tabt en del af løvet, men har alligevel blomstret. I de “forhenværende” bladhjørner strækker nye vækstskud sig.

En del af de løvfældende Rhododendron (Azalea), har også været tørkeskadede. De magtede ikke at trække væske op da knopperne i april skulle til at bryde. På disse planter, er der undtagelsesvist hele døde grene. Det er tydelig at se hvortil der er liv. Klip de døde grene af en cm over et grønt skud.

Japansk Azalea med nyvækst i juni efter svær vinterskade grundet udtørring.

Japansk Azalea med nyvækst i juni efter svær vinterskade grundet udtørring.

Fælles for de fleste af planterne er, at inden sommeren er forbi kan skaderne næppe ses. Måske er de blevet mere kompakte via denne naturens “egen beskæring” – og for langt hovedparten vil der være blomster igen til næste år.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Gode råd, Plante problemer, Rhododendron og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s