RHODODENDRON PÅ EN NORDSIDE

Uden skyggende træer er det OK!  

I naturen vokser langt hovedparten af arterne i bjergegne, endda i meget store højder – helt op til 4000 m, nogle endda højere – her er der meget lys. Det gælder for de fleste storløvede kinesiske arter. Dog er der arter, som vi slet ikke kan dyrke på vores breddegrader. Arter som står dybt nede i dalene, og som vokser sig store som træer, og som også har andre lysforhold.

Fra Europa kender vi bl.a. arterne R. ferrugineum og R. hirsutum, som er lave og småløvede. De vokser i højder op til ca. 2300 m. Disse naturlige voksepladser højt oppe i bjergene er i sagens natur ikke skyggede, men helt udsat for sol og meget lys.

Fra Japan kender vi den skønne art R. yakushimanum, som vokser på en ø af samme navn. Den står meget lysudsat på klippesiderne, og har derfor et bladindument som i bladets vækstperiode beskytter mod udtørring af solens stråler.

Hovedparten af de planter som bruges i haverne er hybrider af naturens eget produkt. Derfor vil vækstkravene også afspejle forældrenes krav/ønsker til plantepladsen. En stormende placering som på øen Yaku Shima er ikke  mulig i haven. Heldigvis kan vi dyrke planten alligevel, når blot vi tilgodeser dens krav til sol og mest mulig lys.

Fra gammel tid har det heddet sig, at Rhododendron helst skal stå i halvskygge. Det er imidlertid ikke korrekt. Rhododendron klarer sig, som i naturen, på solåbne, lyse steder, hvor planterne bliver mest kompakte og blomsterrige.

HVORDAN SÅ MED NORDSIDEN AF HUSET? Der er faktisk ingen større problemer, hvis DER IKKE ER SKYGGENDE TRÆER! Dvs. der kan plantes Rhododendron helt op mod husgavlen (forudsat der kommer regnvand nok) og videre ud i haven. Det gør ikke noget der er et hegn eller en hæk, selv om der kan opstå lidt slagskygge – men der MÅ ikke være grene eller lign. som rager ind over planterne, så der skal være fuldt lys oppefra. Selv den omtalte R. yakushimanum kan blive meget flot på husets nordside.                                                                                                                        Blandt det store sortiment som udbydes af både arter og hybrider, er der en hel del som med fordel kan vælges til nordsiden. Herunder R. williamsianum og hybriderne (R. ‘Gartendirektor Glocker’, R. ‘Gartendirektor Rieger’ m.fl.) fra denne art. Mørklilla hybrider som f.eks. R. ‘Polarnacht’, R. ‘Purple Splendour’, R. Azurro’, R. ‘Bariton’ for blot at nævne nogle blandt rigtig mange, bliver rigtig gode på en LYS plads mod nord. De mørke blomster kan svides eller falme i for stærkt sollys, så netop den lyse nordvendte plads kan være god.

Konklusionen er at der kan plantes mange Rhododendron på husets nordside – også blandt dværgarterne og de japanske Azalea. De løvfældende Azalea kan anvendes, men de skal ikke plantes for tæt ved husets gavl.

R. williamsianum 'Gartendirektor Rieger' er et af mange gode bud på en plantemulighed i husets nordvendte have.

R. williamsianum ‘Gartendirektor Rieger’ er et af mange gode bud på en plantemulighed i husets nordvendte have.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gode råd, Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON PÅ EN NORDSIDE

 1. Hej Niels Skjøldberg
  Jeg har et bed, jeg kalder nordbedet, altså er det selvfølgelig mod nord. Det er ikke tæt op af huset, men derimod under store elletræer, en enkelt hyld og en hæg. Alle rhodoerne har det rigtig fint i det bed, ingen problemer. Der står Bellfontaine, Bureavii, Gomer Waterer, Diadem, Polarnacht, Orbiculare, Tricanthum, Tholasma, Snowfire, Blue Peter, Lavender Princess, Gundula, Festivo, Bernstein og en masse små azalier, de har det alle fint og er groet fantastisk i år.
  Du kan evt kigge på denne blog http://havehygge.blogspot.dk/ der er et frisk billede af mit nordbed, du kan også kigge på min egen blog.
  Venlig hilsen
  Lisbeth Klastrup
  Høneballehaven, Samsø

 2. Hej Lisbeth!
  Det ser rigtig godt ud dit “nordbed”
  Hej
  Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s