EFTER VINTERSKADERNE

Nu kan saksen tages i brug.

I april advarede jeg mod at tilbageskære vinterskadede Rhododendron: “LAD SAKSEN BLIVE I LOMMEN”.

Japansk Azalea 'Estrella' med nyvækst medio juni 2013. Nu kan det gamle vinterskadede løv klippes af.
Japansk Azalea ‘Estrella’ med nyvækst medio juni 2013. Nu kan det gamle vinterskadede løv klippes af. ‘Estrella’ har varmrøde blomster i juni.

Nu er tiden inde (medio juni 2013), hvor man kan se hvortil på grenene planterne er blevet vinterskadede. Overalt vrimler det frem frem med små skud, som vokser med en forbavsende hastighed. De som dengang fulgte mit råd, kan i dag tage saksen og klippe tilbage, ca. en cm over de øverste nye skud. Inden sommeren er ovre, vil de fleste vinterskader være usynlige, og planterne faktisk tættere og mere kompakte. De nye skud fra i år, bør også nå at danne blomsterknopper til næste års blomstring. Så nu er det blot at håbe på, at vi ikke får en lign. vinter igen.

Billederne viser en “Japansk Azalea” 0g en dværgrhododendron. Det er heller ikke meget anderledes for almindelige storbladede Rhododendron. Vi har planter i haven, som for 3 uger siden smed alle de øverste blade – og alligevel sprang blomsterne ud. Nu begynder på de bare grene, en flot og kraftig tilvækst.

R. kiusianum *Album' er en vildart fra Kyushu i Japan, hvor den vokser op til 1700 m højde. Efter kraftig vinterskade, er den i juni 2013 på vej til at se flot ud igen. Vi har flere af samme art i haven, de andre led ikke under vinteren!
R. kiusianum ‘Album’ er en vildart fra Kyushu i Japan, hvor den vokser i op til 1700 m højde. Efter kraftig vinterskade, er den i juni 2013 på vej til at se flot ud igen. Vi har flere af samme art i haven, de andre led ikke under vinteren!

Et enkelt vinterskade-problem har vi dog på nogle af de skønne duftende vildarter fra USA, samt på nogle af de løvfældende Azalea-hybrider. På enkelte af disse planter er hele grene døde, og de skyder heller ikke i toppen af de levende grene, men længere nede på grenene. Eftersom en løvfældende plante er meget mindre udsat for frost- og vindskader, kan det undre. Jeg har diskuteret med bl.a. højt uddannede fagfolk, og vi er kommet frem til, at planterne har manglet vand, frossen jord, eller simpelthen mangel på vand i foråret, på det tidspunkt i april, hvor løvspringet skulle starte på de løvfældende planter. Herved er knopperne udtørret, med større skader på planterne, end egentlig antaget.

Vinteren taget i betragtning – en af de hårdeste siden 1980-erne – har vi alligevel blandt vore mere end 400 Rhododendron/Japanske Azalea og løvfældende Azalea kun mistet 2 planter! Det kriblede mange gang i fingrene – men saksen forblev i lommen indtil nu.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Beskæring og opstamning, Dværg Rhododendron, Gode råd, Plante problemer, Vanding og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s