VINTERSKADER I DET TIDLIGE FORÅR

NÅR FROSTEN SLIPPER –VAND – men lad saksen være!

Den udtørring som vinteren har bragt i form af både solskin, mangel på vand og udtørrende blæst, har medført mange skader på især Japanske Azalea og dværgrhododendron. Det er vigtigt at vande så snart jorden kan optage vandet.

Skaderne på planternes løv kan ikke genoprettes, men så snart væksten igen kan begynde, vil langt de fleste planter rette sig i forårsmånederne. Især i år har planterne brug for et “skub” i den rigtige retning, og denne gang er det særlig vigtigt at der gødes tidligt med en anerkendt surbundsgødning, som helst skal være langtidsvirkende. Jeg har ved en tilsvarende situation for nogle år siden haft gode resultater med Osmo surbundsgødning.

Saksen skal blive i lommen. Selv om en plante ser meget “træt” ud, kan den sagtens skyde og blive pæn igen. Det tager sin tid, men i juni/juli er de fleste skader genoprettet. Først til den tid kan man se hvor langt tilbage på grenene der har været tørkeskader, og så kan planten rettes til med en skarp havesaks oven over alle de nye skud.

Japansk Azalea med kraftige udtørringsskader. Når planten igen kommer i vækst, er der meget stor sandsynlighed for at den sætter nye skud i bladhjørnerne. Vigtigt er det at vande når frosten slipper og gøde hurtigst muligt.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Gode råd, Rhododendron, Vanding og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s