RHODODENDRON OREOTREPHES

R. oreotrephes med de skønne næsten helt ensfarvede blomster.

R. oreotrephes med de skønne næsten helt ensfarvede blomster.

Portræt af en art

EN SAND PERLE FRA KINA TIL HAVEN!                        Navnet betyder: “udbredt på bjerget”.  Rhododendron oreotrephes har i mange år været en af mine virkelige yndlinge. Faktisk har den vokset i vores have i 20 år, og for nogle år siden plantede jeg en stor stikling  mere. Navnet betyder “udbredt på bjerget”. De naturlige voksepladser er mellem 2700 og 4300 m i bjergene i det sydøstlige Tibet, i Sichuan, Yunnan og i Burma. Siden 1910 har den været kendt blandt rhododendronsamlere.

Rhododendron oreotrephes har mange kvaliteter – her lige en opremsning. Den er småløvet. Væksten er for det meste opret og lidt åben som et dekorativt dværgtræ. Hovedblomstringen finder sted i maj, men de fleste planter remonterer slut i august. Den kræver ikke ret meget plads, er således velegnet til små haver, og den kan klare både sol og halvskygge. Den tåler fint beskæring, og kan på den måde formes både som tættere busk, eller som opret “dværgtræ”.

Blomsterne er 2-3 cm i diameter, vidtåbne til lidt skålformede. Farven varierer i naturen meget inden for lys purpur til sart purpurlilla i forskellige styrker. Min plante er lys violet, en farve som passer så ekstremt godt til løvets farve, som kun naturen kan afstemme sine farver. De udbudte planter til salg i Danmark stammer fra samme klon*.

Tilvæksten på R. oreotrephes er hele planten værd.

Tilvæksten på R. oreotrephes er hele planten værd.

Løvet der er ca. 1,5 x 5 cm, eller lidt større, er dækket på oversiden af en blågrålig voksagtigt hinde. Undersiden er ligeledes voksagtig men lysere. I tilvæksten er de nye blade sartere lysegrønne, med en svag rosa kantning. De unge grene er i tilvækstperioden grønne med et kraftigt lysrosa anstrøg. De nye blomsterknopper til næste sæson, er ligeledes blåduggede med sart rosa tone i knopspidserne. Denne kombination af sarte lysegrønne og blålige nuancer, krydret med lidt rosa, gør i mine øjne planten til en af havens smukkeste småbladede Rhododendron.

Væksten er opret og grenet. Nogle planter bliver lidt tættere, men sjældent kompakte som det vi oftest forbinder med Rhododendronbuske. Med alderen bliver planten højere, slankere og forgrenet. Min 20-årige plante er ca. 1,6 m høj og 1,3 m bred. På sine voksesteder i naturen er planten ret variabel, busket og ret lav eller opret og indtil 7 m.

R. oreotrephes er med sin smukke løvfarve med til at berige haven. Naboplanterne er bl.a. R. ferrugineum og R. bureavii.

R. oreotrephes er med sin smukke løvfarve med til at berige haven. Naboplanterne er bl.a. den småbladede R. ferrugineum og R. bureavii, med brunt indument på bagsiden.

R. oreotrephes er fuldt hårdfør. Den gamle plante står vendt mod syd og i fuld sol midt på dagen. Den nyere plante står i skygge vendt mod nordvest. Begge er lige smukke, begge har de klaret alle vintre uden nævneværdige skader. Jeg kender til planter, som  i fuld vintersol, udsat for udtørring for blæsten, har tabt de fleste blade, men alligevel efterfølgende har blomstret og fået nyvækst på sædvanlig vis.

*R. oreotrephes produceres bl.a. i Danmark. Planteskolen bør kunne skaffe den. 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON OREOTREPHES

  1. Helt enig, den er skøn, hos mig står den i min lille skov, der klarer den sig fint. Jeg synes, at der er lidt duft i løvet?
    Mange hilsener
    Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s