SPAGNUM TIL RHODODENDRON

God vækst kræver god Spagnum

Her i efterårsferien 2013 har rigtig mange søgt oplysning om spagnum, og er “endt” på denne blog. Ordet “spagnum”, og “grov spagnum”, har jeg nævnt rigtig mange gange i de enkelte artikler, men jeg har egentlig aldrig skrevet direkte om spagnum.

Grov svensk Spagnum i næsten tør tilstand. De enkelte klumper indeholder anselige mængder vand når Spagnummen er vandet op.

Grov svensk Spagnum i næsten tør tilstand. De enkelte klumper indeholder anselige mængder vand når Spagnummen er vandet op. En anden fordel er, at klumperne ikke nemt tørrer helt ud.

Spagnum er planterester (bl.a. mos: Sphagnum) som findes i højmosernes øverste lag, hvor de over flere tusinde år er omdannet til det tørveprodukt, som vi kender under navnet “Spagnum”. Produktet kan være mere eller mindre groft, eller fint. Spagnum har altid en  naturlig lav pH-værdi (ca. 4-4,5), som er vigtig ved dyrkning af surbundsplanter. En væsentlig egenskab er den lette struktur, som er med til at lede ilt til planterødderne, en anden er, at Spagnum “binder vandet” når det er vandet op, men til gengæld frigiver det igen til rødderne hos de planter, som vi planter. En “mangel” er, at Spagnum ingen næring indeholder. Der tilbydes i dag produkter som er gødede, men drejer det sig om et Rhododendronbed, vil jeg stadig foretrække selv at gøde om foråret med et anerkendt produkt, f.eks. “Osmo”.

Her er Spagnummen vandet op. Man fornemmer helt tydeligt hvor vandfyldte klumperne er.

Her er Spagnummen vandet op. Man fornemmer helt tydeligt hvor vandfyldte klumperne er,og  samtidig ses også tydeligt, at der stadig er meget porøsitet i mediet.

Spagnum forhandles normalt i sække med et indhold 250 eller 300 l. “Big Bag’s” er en nyere måde at købe større mængder på. Kriteriet for “grov” ligger ikke særlig fast. I løbet af året kommer jeg som konsulent flere gange ud i haver, hvor man har købt “såkaldt” grov Spagnum, men faktisk har fået et produkt, som er så fint, at det, når det bliver vådt, bliver “klægt” og pakker helt sammen om rødderne. Ofte har det været et billigt indkøb – men, det bliver både dyrt og besværligt når planterne skal omplantes i den rette grove kvalitet. Hvis jeg skal købe et produkt første gang, er påskriften ikke nok til at overbevise mig. Enten de synes om det eller ej hos sælger, vil jeg forlange at se en prøve på indholdet.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gødskning, Gode råd, Vanding og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s