AKTUELT I NOVEMBER

Nærbillede af løvet den 5. nov. 2012 Den nye blomsterknop ses tydeligt i midten af løvkransen.

R. Knap Hill ‘Home Bush’. Nærbillede af løvet den 5. nov. 2012.  Den nye blomsterknop ses tydeligt i midten af løvkransen.

Surbundshaven i november

For en uge siden ruskede stormen haven godt igennem. Heldigvis slap vi nådigt. Den ene af de 2 ca. 5,0 m høje enstammede R. ‘Onkel Dines’ tiltede ind mod haven. Det kunne klares ved at save nogle af kronens grene af på den ene side, hvorved den store plante kom i synsmæssig balance. Forhåbentlig er det nok til, at den ikke vælter i den næste storm. En plante i den størrelse kan ikke rettes op, så fremover står stammen lidt skævt!

R. Knap Hill 'Home Bush' i november

R. Knap Hill ‘Home Bush’  den 3.11.2013

På trods af den kraftige blæst, er der stadig et par Azalea hvis løv lyser op i haven. Den flotteste har jeg fotograferet i dag (3.11.2013). Det er R. Knap Hill ‘Home Bush’. Den, samt R. ‘Möwe’ og flere R. viscosum hybrider, har stadig det smukke gule, orange eller røde løv.

Årets sidste havearbejde her i haven, er at fjerne alle de visne Hostablade. Det er nemt gjort, de slipper af sig selv når man trækker i dem. Pæonbedet skal klippes tilbage, så vi tidligt næste forår kan nyde den store mængde løg, Vintergækker, Erantis og Crocus som ligger mellem Pæonerne.

Under vores mange helt store Rhododendron ligger der et tykt lag nedfaldne gule blade. Dem skal jeg have helt eller delvist fjernet. De kraftige næsten læderagtige blade er længe om at blive omsat til muld. Derfor anbefaler jeg af fjerne dem, inden de bliver til et meget tykt lag uomsat løv, som til slut “lukker” for ilttilførelsen til planternes øverste rodzone. Under vores Japanske Ahorn er der også mange nedfaldne blade. De bliver imidlertid hurtigt omsat til muld, så de får i hovedsagen lov til at ligge og forsvinde af sig selv.

En have er altid under forandring. Der skal fældes, beskæres eller laves lidt om. November kan være en rigtig god måned til at få et par ting fra hånden. I vores forhave har store myrebo i tørveblokkene nedbrudt en del af dem. Vi har valgt at bygge en ny stenkant i stedet. Brostenene har ligget her et stykke tid, og nu hvor haven ikke kræver videre pasning, er stenkanten blevet etableret. Der er også blevet fældet og beskåret, og fyldt op med mere spagnum. Til foråret bliver de sidste planter fyldt i, og så kan vi glæde os over, at bedet er præsentabelt lige fra starten.

November kan være en fin måned at komme på forkant med forårets anlægsarbejde.

November kan være en fin måned at komme på forkant med forårets anlægsarbejde.

Inden frosten sætter ind, skal vi også have alle de haveplanter, som er i potter, beskyttet. Nogle sætter vi i drivhuset, andre står i nogle rammer af sveller. Her udlægges et lag grov spagnum mellem potterne, for at beskytte lidt mod  frosten. Efter jul dækkes yderligere med granris. Erfaringerne viser at både småstauder og Rhododendron kommer fint gennem vinteren på denne måde.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Azalea, Gode råd, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til AKTUELT I NOVEMBER

 1. Hold da op 5 meter høj rhododendron, ja det varer længe, inden mine bliver så høje. Hvor gamle mon dine er?? Min første er fra 2003, så de er jo ikke så gamle, men de vokser godt til.
  Min Homebush er ikke så flot i løbet i år, men Daviesii har stået med flot løv, også Jack A. Sand har haft flot løv.
  Vil det sige, at du ikke lægger bladmuld under dine rhodoer? Jeg kan nok forstå, at det er rhodoernes egne blade, der ikke skal ligge der, men blade fra træerne plejer jeg at lægge under dem. Jeg vil gerne høre, hvad du mener om det.
  Venlig hilsen
  Lisbeth Klastrup
  Samsø

 2. Hej Lisbeth! De 2 gamle Onkel Dines er omkring 50 r +/-. De er fra starten stammet op i knap 170 cm hjde. De er begge p kun 1 stamme hvorfra kroner vokser. Der blev alts taget nogle grene i den underste del af stammen i dag. Jeg er ikke tilhnger af mange lag blade under R. Det er vigtigt at rdderne har adgang til ilt. Visne blade i tykkere lag hmmer denne adgang. De visne blade skal ogs omsttes. Organisk materiale som skal omsttes krver isr 2 ting. Svampe og kvlstof. Hvis der er mange visne blade, trkkes der kvlstof til omstningen, og adgangen til ilt hmmes som frnvnt. Jeg har mange gange besgt haver, hvor problemet var drlige R. rsagen er oftest et for tykt lag visne uomsatte blade, og hermed de nvnte skadelige virkninger. Jeg fjerner derfor det meste lv under planterne. En del birkeblade og de nvnte ahornblade fr lov at ligge. Dog stadig ikke i tykke lag. Venlig hilsen Niels

 3. Tak for svar, så blev jeg lidt klogere.
  Vh Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s