AKTUELT I DECEMBER

Surbundshaven i december

En opstammet R. 'Graziella' med julelys under en stor gammel opstammet R. 'English Roseum'

En opstammet R. ‘Graziella’ med julelys under en stor gammel opstammet R. ‘English Roseum’

I december er det ikke haven som står øverst på listen over gøremål. Måske er der stadig en del visne blade som skal fjernes, men ellers er de fleste haver “pakket sammen” for året. Mange af dem ser lidt triste ud. Staudebedene står med de visne, delvist af vinden brækkede plantestængler, og rosenbedene ser mistrøstige ud. Der mangler grønt!

Surbundshaven giver synsmæssige oplevelser også her i den farveløse vintertid. Der er planter med store blade, nogle med slanke blade, andre med runde eller spidse blade. Dertil kommer alle nuancerne i det grønne. Fra friskgrønt over blågrønt til mørkegrønt. R. williamsianum og flere af hybriderne fra denne dejlige art, har smukke runde eller ægformede blade. I regnvejr kan de være spejlblanke. Nogle har vinterrøde store blomsterknopper, som allerede nu varsler godt for det kommende forår. Selv vækstknopperne lyser rødligt op i bladhjørnerne. Andre har store lysegrønne knopper, og de løvfældende R. prinophyllum og R. prunifolium har så mange små spidse grøngule knopper at man slet ikke kan undgå at lægge mærke til dem.

Rhododendron williamsianum 'Bow Bells' med regnvåde blade.

Rhododendron williamsianum med regnvåde blade.

Røde knopper og "sammenrullede" blade i frostvejr. R. williamsianum 'Bow Bells'

Røde knopper og “sammenrullede” blade i frostvejr. R. williamsianum ‘Bow Bells’

Hos os nyder vi den store variation fra bittesmå krybende Rhododendron, Pieris og Kalmia til de helt store opstammede, som vi har rundt omkring i haven. For nylig stammede vi en R. ‘Graziella’ op. Den vokser oven i købet under en meget stor opstammet R. ‘English Roseum’ (‘Roseum Elegans’). Det lille “træ” var pludselig en oplagt mulighed til julebelysning. I tilgift har vi fået et flot lys på stammerne af den store plante oven over.

Bliver det snevejr, så se artiklerne “Sne på Rhododendron” og “Pas på sneen”.  Bliver det hård frost, så se artiklen “Pottede planter ude i haven i frostvejr”.     

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gode råd, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s