EFTER STORMENS RASEN – 1

Når havens “visitkort” vælter

De kæmpestore kroner på R. 'Onkel Dines' ligger nu langt ind over et af havens bede med dværgrhododendron.

De kæmpestore kroner på R. ‘Onkel Dines’ ligger nu langt ind over et af havens bede med dværgrhododendron.

Den 6. december 2013 blev en brat opvågning til en i nogen grad ødelagt have.  Vores stolthed og havens særlige kendetegn, de 2 store opstammede Rhododendron ‘Onkel Dines’ som blev plantet i haven i 1981, var i stormen væltet ind over en af havens stier og det store Rhododendron-stenbed. De 2 træer er planter fra den gamle Kelleris Planteskole i 1960. Jeg ved at der i 1981 var ialt 12 enstammede “træer”, hvor vores ret sikkert var de eneste tilbage.

Fordums pragt - den 10. juni 2013.

Fordums pragt – den 10. juni 2013.

I vores have er det umuligt at få større maskiner ind, alene det gør, at det er ret umuligt at rette træerne op. Hvis vi kan få dem rettet, er der et ny problem. Hvordan kan vi sikre dem mod igen at vælte. Store pæle og diverse remme er måske ikke nok – og heller ikke kønt! De 2 enorme kroner på træerne vejer så meget, at jeg tvivler på, at de kan stabiliseres, så de kan blive stående i nyt stormvejr.

Her gik vi indtil i går under Rhododendron-træernes kroner.

Her gik vi indtil i går under Rhododendron-træernes kroner.

Udfordringer er sunde, de sætter fantasien i gang. Lige denne kunne jeg godt have været foruden. En ny stor flot ‘Onkel Dines’ har jeg desværre ikke tid til at vente på, så når vi får ryddet op, må der tænkes nye kreative tanker.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

7 svar til EFTER STORMENS RASEN – 1

 1. Nej hvor ærgerligt, håber du finder på noget. Jeg kan godt forstå, at I blev chokeret i morges. Det er lige så slemt eller værre end at et drivhus vælter. Et drivhus kan erstattes, det kan en rhodo i den alder ikke :(
  Bodil var en hård negl. Her hos os har vi så meget vand, at færgerne ikke sejler.
  Hilsen Lisbeth

 2. Marie siger:

  Øv, det er simpelthen kreperligt. Lige opræcis den form for træagtige rhododendron ser vi jo ikke mange af her i landet, og de er jo uerstattelige.

 3. Avs..
  hvis du ellers kan få lov til at “låne” det store stedsegrønne træ hos naboen så kan det nok bruges til at rette den op som modvægt. Og hvis hegnet ellers er solidt eller forstærkes så kan noget tovværk derfra måske holde på det efterfølgende.

 4. Skulle ‘onklerne’ rettes op ville det kræve en solid tøjring modsat faldretningen. Det ville også kræve en del trækkraft pga. de store kroner. Det skulle desuden gøres snart, inden rødderne tager skade ved udtørring. Du kunne måske tage chancen med at styne dem; altså klippe helt ind på det bare træ til en lille krone. Så ville de være nemmere at rejse, evt. med støtter fra faldretningen. Måske ville de bryde igen til foråret?

 5. Karsten F siger:

  Hej Niels

  Godt nok synd med det store flotte Rhododendrontræ, Jeg har svært ved at komme med gode råd – synes jo det ser så kunstigt ud at have et reb i træer og buske.

 6. Kre Lisbeth! De er 6 m hje. Vejer mske 1 ton stykket. Den totale samlede bredde er mellem 9-10 m. Hegnet kan intet bre, og naboens tr vil nok ryge med nste gang. Det vrste er nok, at vi ikke kan f maskiner ind i haven – og det nste er, hvordan kan de tjres mod den nste storm. Det bliver nok (desvrre) den nste store udfording i haven.

  Tak for din sympathy. Niels

 7. Hej Thomas!

  Du kender jo haven, det er ikke muligt at f maskiner ind. Skal de rejses skal det ske med et spil fra naboens have. Det betyder at hegnet skal ned. Hvordan vil det se ud med 2-3 ple med sikkerhedsseler ved hvert tr bagefter. Den ene tiltede jo noget ved sidste storm, herefter klippede vi kronen til. Hvordan vil en total tilbageskring se ud? det skal overvejes. Det er ogs skidt, at min hjlp til sdanne opgaver iker er tilbage i DK fr efter den 15.12. Vi har mlt kronen p den stste, den er ca 5×5 m. Jeg er bange for at opgaven er umulig, set ud fra det synspunkt, at der kan komme en ny storm, inden de igen har ordentligt fat. Tak for din sympati. Jeg hber Jeres problemer kan lses! Mange hilsner Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s