EFTER STORMENS RASEN – 2

Oprydningen !

Det afskårne fra kronerne fyldte 2 store trailere. På et tidspunkt var græsplænen helt fyldt op.

Det afskårne fra kronerne fyldte 2 store trailere. På et tidspunkt var græsplænen helt fyldt op.

Normalt ville jeg ikke have været ret meget i haven den 22. december. I år blev det anderledes. De 2 væltede Rhododendrontræer kunne ikke blive liggende oven i bedet med dværgrhododendron. Væk skulle de, men arbejdet havde et omfang som ligger uden for min formåen, som hverken ejer en motorsav, en stor trailer, eller kræfterne.

Heldigvis kender jeg den rigtige unge mand, som gerne hjælper, når behovet opstår. Han startede med at save store dele af kronerne. Den ene Rhododendron rettede sig noget op, da overvægten til siden blev fjernet. Det hele er endt med, at begge planter indtil videre er blevet stående. Stammerne ligger godt nok meget skråt, men helt dumt ser det ikke ud. Tilbage af de 2 store “trækroner” er der måske 15-20%. Det afskårne fyldte to helt store trailere!

Planen er nu, at fylde en stor portion spagnum på  begge planter. Derefter naturligvis et par solide pæle, og opbinding med sikkerhedssele (Det kan købes i rullevis).                     Håbet er planterne med de 2 små meget lettere kroner og en god opbinding kan klare sig gennem de næste storme. Håbet er naturligvis også, at de trods skaderne, vil skyde igen til næste sommer, og over de nærmeste år få ny fylde. Måske er det for optimistisk at få genskabt en del af den gamle pragt. Måske er rødderne for skadede, måske visner for mange af de tilbageværende grene i toppen, måske ….. Nu er forsøget startet!

Døm selv ud fra billederne – beslutningen var ikke nem at tage. Resultatet vil jeg fremover melde ud med her på bloggen.

De 2 "trækroner" udgøres nu af de grene som før var planternes vestside. Planten t.v. er pænest. Hvis de formår at sætte nyvækst til foråret, kan de måske begge leve videre.

De 2 “trækroner” udgøres nu af de grene som før var planternes vestside. Planten t.v. er pænest. Hvis de formår at sætte nyvækst til foråret, kan de måske begge leve videre.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Beskæring og opstamning, Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til EFTER STORMENS RASEN – 2

 1. Uha da et sørgeligt syn, hvor han står med motorsaven, man får helt ondt i maven over det.
  Det næste billede ser bedre ud, jeg tror på, at de klarer det og krydser fingre for det. Kronerne er jo stadig store, så mon ikke de skyder igen.
  Jeg følger med i, hvad der sker, når du opdaterer, spændende eksperiment.
  Vh Lisbeth

 2. Kre Lisbeth! Tak for din medflelse og interesse. Ja, det er et eksperiment. Jeg har talt med frende rhododendronproducenter bde her og i udlandet. Det er ikke prvet fr med planter p en stamme og i den hjde. Nu vil tiden vise, om de kan trkke vand op til nyvkst p de gamle grene. (God jul!) Hej Niels

 3. What’s up to all, the contents existing at this web site are genuinely awesome for people knowledge,
  well, keep up the nice work fellows.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s