AKTUELT I JANUAR

Surbundshaven i januar

Stedsegrønt løvtæppe af Cyclamen hederifolium.

Stedsegrønt løvtæppe af Cyclamen hederifolium.

I skrivende stund, fredag den 3. januar 2014, er der ikke megen hverken vinter- eller sommerstemning at spore. Et par solskinstimer lokkede mig dog ud med kameraet, og resultatet ses her. Flere planter viser svage begyndende tegn på det kommende forår. Knopperne udvikler sig, forhåbentlig ikke for meget, for der skal nok komme sne og frost, som så kan skade tidligt udviklede knopper. Det fugtige tunge vejr vi har haft et stykke

R. 'Maruschka' med sit smukke blanke bronzefarvede løv

R. ‘Maruschka’ med sit smukke blanke bronzefarvede løv.

tid, er heller ikke godt for planterne, da råd og svamp kan udvikle sig. Hvor er vi dog svære at stille tilfreds!

En normal januar ville være en periode, hvor tung sne skulle fjernes fra grenene, for at undgå, at især de stedsegrønne buske brækker grene under vægten. Det ville også være tidspunktet at lægge beskyttende grangrene fra juletræet over de sartere vækster. Pas på med det i år.

R. oreothrepes turkisblå løv ses på lang afstand

R. oreothrepes turkisblå løv ses på lang afstand

Hvis det våde tøvejr fortsætter, kan f.eks. dværgrhododendron risikere at få alvorlige svampeskader, når løvet slet ikke bliver tørret af vinden. Så indtil videre, gem juletræet til en periode med stærk frost og sol.

Når det kommer til stykket, er denne vinter nok ikke så meget anderledes end så mange andre. I mit billedarkiv kan jeg se at vintergækker og juleroser

R. williamsianum 'Tibet'. De røde knopper bliver til renhvide blomster.

R. williamsianum ‘Tibet’. De røde knopper bliver til renhvide klokkeblomster omkring 1. maj.

blomstrede 5.2.2007. I dag bemærkede jeg, at Cyclamen coum viser sine mørkerøde knopper næsten 1 cm over jorden. I 2007 blomstrede den lystigt fra begyndelsen af februar.

Turen rundt i haven afslørede et par steder, som kunne trænge til en lille opstramning. Inspiration finder jeg i mine mange bøger, kataloger eller på nettet (som f.eks. her på bloggen), hvor jeg snart skriver om nogle af de

R. 'Charme La' har ret store lys rosalilla blomster medio april.

R. ‘Charme La’ har ret store lys rosalilla blomster i april.

rhododendron nyheder som præsenteres til foråret. Husk også et kigge på følgeplanterne, surbundsstauder og løg. Pottertons (stauder og løg) i England og Cox (Rhododendron m.m., Glendoich Gardens) i Scotland har meget informative hjemmesider, og det er nu udvalget i deres butikker er størst.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Gode råd, Rhododendron/Azalea løvet og tagget , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til AKTUELT I JANUAR

 1. Ja hvis vi skal have frost og sne så gerne nu i januar og februar, så vi kan nyde foråret i marts. Jeg har heller ikke dækket noget med grangrene, nu må vi se, hvad vinteren byder på.
  Jeg er spændt på nyhederne, når du præsenterer dem.
  Godt nytår fra Samsø

 2. marie siger:

  Hej Niels – Godt nytår, jeg følger med fornøjelse din blog. Måske kan du fortælle mig, hvordan man opdriver små surbundsperler som kalmiopsis, rhodothamnus og cassiope.

 3. Hej Marie! Ligeledes Godt nytr. Altid spndende nr vi tager fat p et nyt haver, lykkes det hele? eller hvad er det, som bliver en smutter? Din nskeseddel er ikke nem at opfylde her i landet. Cassiope har vi haft nogle gange p Aldershvile, men jeg ved ikke om vi kan f den i r. Jeg tror at du skal til England. Der er ikke andet at gre end at sge p nettet, alpine plants, nurseries, mske i Tyskland, Peters Stauden (Staudenpeters) eller Suendermann i Lindau ved Bodensee. Desvrre dde min Kalmiopsis sidste vinter. Det har jeg oplevet et par gange gennem 40 r – jeg tror nu ikke at den generelt er lngelevende.

 4. marie siger:

  Tak for dit svar. Jeg har skam været rundt i GB med et magert resultat I gamle dage kunne man få den slags planter hos Askjær, som bor på vores egn; men han har jo desværre lukket sin planteskole.

 5. Der er en mulighed jeg har hrt om, men aldrig har besgt. I Hamborg finder der ved en gammel bermt kirkegrd (!) hvert forr et plantebyttemarked. Her kan man f nsten alt. Jeg kender en, som har vret der mange gange og har haft planter med til mig. Jeg har ikke mulighed for at trffe ham lige med det frste – vi ses ikke fr til april.

 6. marie siger:

  Så må man sige, at vi har at gøre med nogle særdeles vanskeligt opdrivelige planter. Det bedste resultat i England var Thuya Alpine Nursery, som desværre ikke oplyser nogen emailadresse, så man må enten ringe til dem eller skrive et brev. Jeg forventede for resten nærmest noget okkult efter starten på din kommentar.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s