RHODODENDRON IMPEDITUM ‘MAGGIE’

Portræt af en hybrid

_NBS8672-001

De lave tætte blåviolette dværgrhododendron har altid haft en stor fanskare. Jo mere blå, og jo mørkere i farven,  desto bedre. Interessant er det tilmed, når planterne har en meget lav og yderst kompakt vækst.

R. impeditum ‘Maggie’ kan skrive sin historie helt tilbage til 1992, hvor Holger Hachmann i Tyskland lavede sit kryds mellem R. ‘St. Merryn’, en impeditum hybrid, og R. ‘Azurika’, en hybrid mellem R. russatum og R. impeditum. Først i 2004 markedsfører Hachmann imidlertid planten, som i dag også produceres i Danmark.

‘Maggie’ er utroligt rigtblomstrende. For enden af hver lille kvist sidder 3-5 knopper, som ialt åbner sig med indtil 20 blomster eller mere. Farven er violetblå/blåviolet. Blomstringen finder sted fra ultimo april og til medio maj. Bladene er små, ca. 1 cm brede og  ca. 2-2,5 cm lange. De er blanke med tydelige skæl. Væksten er meget lav og meget kompakt. På 10 år er den omkring 35 cm høj og 60 cm bred. Hårdførheden er rigtig god, og planten kan anvendes i fuld sol i det alpine surbundsbed, hvor den vil passe godt mellem større sten. Plantet sammen som gruppe på terrassen, eller i forkanten af et større surbundsbed, er den dybe violetblå farve et imponerende syn.

Fra samme krydsning opstod en anden hybrid ved navn impeditum ‘Ronny’. De 2 planter er selvsagt ret ens. Løvet på ‘Ronny’ er en smule større, farven er næsten den samme mørke violetblå, men væksten en anelse mindre ifølge producentens oplysninger.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Dværg Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON IMPEDITUM ‘MAGGIE’

  1. Hej Niels
    Jeg har St Merryn og har haft Azurika, desværre er den gået til, det blev for tørt for den. St. Merryn er meget rigtblomstrende.
    Vh
    Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s