RHODODENDRON FICTOLACTEUM

Svend Hansen ved en af sine flotte R. fictolacteum

Svend Hansen ved en af sine flotte R. fictolacteum

Portræt af en art

Navnet betyder “fask R. lacteum”. R. fictolacteum eller ‘ssp. fictolacteum’ er meget tæt forbundet med R. rex, fra hvem den kun differerer en smule med lidt mindre blade og blomster, samt en smule mørkere indument på bagsiden af løvet. Til gengæld er den anset for at være mere hårdfør end R. rex – og dermed være den mest hårdføre af de storbladede arter i vore haver.

Den vokser vildt i store dele af Yunnan og desuden i dele af det sydøstlige Tibet og i Burma. Man finder den i lette skovområder mellem nåletræer og blandet skov mellem 3000 og 4300 m højde.

En velvoksen R. fictolacteum i Landbohøjskolens Have

En velvoksen R. fictolacteum i Landbohøjskolens Have

Blomsterne i april-maj måned er enten hvide eller sart rosa tonede med indv. små pink eller røde pletter, samt et tilsvarende ganeplet. Løvet er stort og meget dekorativt. Bredden varierer fra 4-12 cm og længden er helt op til 30 cm. Oversiden er skinnende og meget mørkegrøn. Undersiden er forsynet med et kanelfarvet indument.

R. fictolacteum bliver med tiden ret stor, 4-5 m er ikke usædvanligt, selv om det tager en del år. Den træagtige vækst betyder at den sagtens kan stammes op, og dermed er det en meget værdifuld plante mellem andre Rhododendron med mindre eller små blade. Ved at udnytte bladstørrelserne rigtigt mellem hverandre, kan man illudere f.eks. et skovagtigt miljø på ret lille plads. Hårdførheden finder jeg ganske tilstrækkelig. Det er

R. fictolacteum i blomst. Biledet har jeg taget i Rhododendronhaven i Tørring

R. fictolacteum i blomst den 17.4.2008. I 2013 blomstrede den 5 uger senere.

nok ikke lige i den helt nye åbne utilplantede have den skal placeres. I en have, hvor hækken er vokset til, og der i haven eller nabohaverne er nogle mindre træer, skal den nok finde sig tilpas. Vælg evt. en plads med let skygge i vintermånederne. Jeg kan varmt anbefale R. fictolacteum. Den klæder ethvert surbundsbed. I Haven har vi ikke R. fictolacteum, men et meget stort eksemplar af den familiære R. rex som kan være meget svær at skaffe uden for samlerkredse. R. fictolacteum produceres der i mod i Danmark, så den kan skaffes på de fleste velassorterede planteskoler, hvis den ikke allerede er i sortimentet.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Hvide Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON FICTOLACTEUM

  1. Spændende, den kender jeg ikke.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s