RHODODENDRON IMPEDITUM / FASTIGIATUM

R. impeditum på meget lys skygget plads i alpin have.

R. impeditum på meget lys skygget plads i stenbed.

Portræt af en art

Helt op i 4900 m højde findes den lille kompakte R. impeditum, hvis navn iøvrigt betyder: “Sammenfiltret”. Naturlige voksesteder er i Kina, Yunnan og Sichuan på åbne bjergsider og alpine enge. Planten er utrolig kompakt. Den er opbygget af utallige grene og kviste, hvorpå de meget små blade, som er fra mellem 0,3 cm og 0,6 cm brede, og indtil godt en 1,5 cm lange, sidder ganske tæt. Oversiden af bladene er mat mørkegrøn mens undersiden har brunlige skæl på lys bund. Særlig smuk er perioden med tilvækst, hvor planten lyser op med en lys blålig bladoverside.

Blomstringen finder sted fra primo maj og de følgende par uger. De mange blomster er lysende sart-lysviolette, og store dele af planten dækkes helt af blomsterne. Særlig smukt er det, når nyvæksten, med sin lyse blålige farve, bryder gennem blomstervældet. Det får planten til at virke næsten “selvlysende”. Nederst i artiklen nævnes nogle af alle de navnesorter som markedsføres rundt omkring i branchen.:

R. impeditum skal helt frem i forkanten af surbundsbedet, eller meget gerne plantes mellem støre sten og granitgrus i et stenbed. Gode naboplanter er lave japanske Azalea, R. keiskei hybrider eller andre dværgrhododendron med friskgrønne eller blanke blade. R. impeditum tåler ned til -20 grader, så kulde er ikke noget problem. Men da planten i Kina vokser, hvor den snedækkes om vinteren, kan barfrost i marts og ind i april skade løvet. Jeg har flere R. impeditum i haven. Nogle står lyst skygget om vinteren. De andre dækker jeg med et par grangrene. Skulle de få svedne blade, skyder de alligevel i løbet af foråret

RHODODENDRON FASTIGIATUM

R. fastigiatum i haven første uge i maj.

R. fastigiatum i haven første uge i maj.

I næsten samme områder vokser R. fastigiatum, som meget nemt kan forveksles med R. impeditum – og helt sikkert også ofte bliver det. Løvet har stort set samme størrelse og udseende. De små skæl på bladundersiden er dog lysere, og oversiden forekommer mere dækket af en blågrå voksagtig hinde. Det er forskelle som er så små, at det næppe har betydning for andre end botanikere.  Når jeg alligevel skriver om den her, skyldes det at begge navne figurerer blandt udbuddet af planter. Jeg har set beskrivelser om mørkere, dybere blå farver på fastigiatum. Blandt mine egne impeditum og fastigiatum har jeg mange nuancer. Jeg er holdt op med at skelne mellem de 2 arter!

Andre kloner er bl.a. R. fastigiatum intrifast: Lidt lavere og tættere vækst og sølvgrøn i løvet. Fastigiatum ‘Blue Steel’ er nok lidt lavere, ca. kun 20 cm høj, men lidt mere stålblå i farven og med flere blomster end R. impeditum. 

IMPEDITUM-KLONER og HYBRIDER findes i stort antal. Navnesorter er bl.a. ‘Amethyst’, ‘Azurika’, ‘Blaubart’, ‘Blaumeise’, ‘Moerheim’, ‘Saint Merryn’. ‘Violetta’, ‘Blue Tit’ og ‘Blue Tit Magor’. R. ‘Gristede, er mere lilla og R. ‘Luisella’  er mere lillarosa. Impeditum R. ‘Maggie’ er en ret ny og meget rigtblomstrende sort. R. ‘Sacko’ er ligeledes en meget rigtblomstrende kompakt plante, og meget “blå”. *

* I løbet af nogen tid vil enkelte af impeditumhybriderne få der egen beskrivelse her på bloggen, søg på det pågældende navn.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 450 Rhododendron i haven, heraf mange vildarter. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 20 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 30.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON IMPEDITUM / FASTIGIATUM

  1. Og så er der en dejlig duft i løvet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s