RHODODENDRON KELETICUM (syn. R. calostrotum Ssp. keleticum)

R. keleticum fotograferet den 29. maj.

R. keleticum fotograferet den 29. maj.

Portræt af en art

Navnet betyder “henrivende”. Om det er planten, blomsten eller helheden, som er årsag til navnet, ved jeg ikke – men det er ganske passende for den lille plante med de relativt store blomster.

R. keleticum er hjemmehørende i dele af Tibet, Yunnan og Burma, hvor den vokser mellem 3.400 m og 4.600 m højde på åbent hedeland, mellem klipper og på skærvefyldte skråninger. I naturen bliver den fra få cm høj indtil 40 cm. Det er en meget rigtforgrenet lille kompakt busk med bittesmå blade, varierende fra 2 mm til 7 mm brede og indtil 20 mm lange. Oversiden er uden skæl-hår mens undersiden har få skæl. Blomsterne sidder på små korte stilke, og hæves hermed over plantens tætte løv. De dyb violette blomster er, sammenlignet med plantens størrelse, usædvanlig store – indtil næsten 4 cm brede. De øverste kronblade er udstyret med mørkere rødviolette tegninger. Selve blomsten er vidtåben, næsten flad, og virker derved endnu større. Den sene blomstring, omkring primo juni er en yderligere kvalitet.

Som de fleste arter blandt dværgrhododendron, er den på sine voksepladser beskyttet af sne om vinteren. Plant den i stenbedet mellem større sten, som også klæder planten. Måske på nordsiden af stenen, eller med meget lys uden direkte vintersol. Et granris, som let beskyttelse mod fordampning, er også nok.

*Familiære planter er R. calostrotum og R. radicans

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter, Violette Rhododendron og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON KELETICUM (syn. R. calostrotum Ssp. keleticum)

  1. Hello I am so delighted I found your site, I really found you by error, while I was browsing on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a tremendous post and a all round exciting blog (I also
    love the theme/design), I don’t have time
    to look over it all at the moment but I have saved it and also added
    your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great
    deal more, Please do keep up the superb work.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s