RHODODENDRON LEPIDOSTYLUM

R. lepistostylum i blomst medio july.

R. lepistostylum i blomst medio juli.

Portræt af en art

Navnet betyder “med skællet blad”. Denne art forekommer kun i de sydvestligste dele af Yunnan mellem 3.000 og 3.700 m oppe i sprækker mellem kampesten og på klippekanter. Her bliver den mellem 0,50 m høj  og 1,20 m bred. Vores plante har været i haven i 23 år. Den er ca. 40 cm høj og omkring 100 cm bred. I de sidste mange år er den ikke blevet meget højere, men lægger fint til i tætheden via nye skud fra stammerne.

R. lepidostylum er en af de fineste bladplanter i gruppen af dværgrhododendron. Når løvet er størst, er det max. 4 cm langt og 2 cm bredt. Hele året har det en smuk voksagtig blågrå nuance, og i tilvækstperioden forstærkes farven til nærmest lysende turkisgrønt, stadig helt voksagtigt. Ved basis af bladene samt på kanterne, ses tydeligt de kraftige kirtelhår. Undersiden er lysere grønlig med brune skæl.

Blomsterne fremkommer ikke før i juli. Det er dejligt sent for en Rhododendron. Desværre er det samtidig med nyvæksten, som delvist skjuler de lysegule blomster med orange støvknapper. Det bør dog bestemt ikke afholde fra at plante den skønne bladplante i havens stenbed, hvor både løv og de synlige blomster virkelig er en af sommerens oplevelser. Det er næppe en plante som findes i mange haver, men den er absolut tilgængelig, da den produceres i Danmark.

I de første mange år havde vi planten i forkanten af et større bed med surbundsplanter. Senere blev den flyttet til sin nuværende plads. Det er i et hævet stenbed, hvor den står i godt en halv meters højde i kløften ved nogle store sten. Foran vokser en R. ‘Robert Seleger’ og en R. ‘Panda’. Bag ved står en R. oreotrephes (0gså med blåligt løv), og i nærheden R. racemosum. Alle planterne har et karakteristisk løv. Helt bagude er der storbladede arter og hybrider. Bedet er solbeskinnet til ved 16-tiden.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Dværg Rhododendron, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendron/Azalea løvet, Rhododendronportrætter og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON LEPIDOSTYLUM

  1. Den har jeg anskaffet mig sidste år, flot løv, men min er jo lillebitte endnu.

  2. Lisbeth siger:

    Nu blomstrer min.
    Vh Lisbeth

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s