RHODODENDRON ‘BOHLKEN’S LAURA’

R. 'Bohlken's Laura' fotograferet den 28. maj.

R. ‘Bohlken’s Laura’ fotograferet den 28. maj.

Portræt af en hybrid

Den 26. maj 2007 besøgte jeg den lille engros planteskole Heinz Bohlken i Edewecht i Tyskland. Formålet med besøget, var at se nærmere på nogle rhododendron hybrider, som jeg havde læst om på nettet, men aldrig set, hverken i Tyskland eller her hjemme. Besøget var interessant. Her så jeg flere helt nye planter, som havde kvaliteter velegnede til moderne haver: hårdføre, kompakte i væksten og ikke for store. De kom allesamen med i sortimentet for 2008. H. Bohlken angav dem som værende yakushimanum hybrider, i de fleste tilfælde en kvalitet i sig selv. Sidenhen har H. Bohlken overgivet flere af dem som licensproduktioner til andre tyske og en enkelt dansk planteskole. Efterfølgende er forældrene til de fleste af Bohlken-sorterne blevet ændret til “ukendt”, da der ikke har været belæg for, om bl.a. R. yakushimanum har været indblandet.

R. ‘Bohlken’s Laura’ bliver ikke en dårligere plante af, at dens herkomst ikke kendes nøjagtigt. Den udgør til gengæld en dejlig fornyelse blandt de gulblomstrende. Knopperne er mørke gule, mens blomsterne er ren gule uden forstyrrende tegninger. I udspring er der en lille klædelig rosa toning af blomsterkanterne. Støvknapperne er nærmest kastanjebrune. Planten er meget rigtblomstrende fra medio/ultimo maj og ind i juni. Løvet er halvblankt og mørkegrønt omkring 4 cm bredt og 10 langt langt. Væksten er kompakt og rund. På 10 år ca. 100 cm høj og 120 cm bred. Planten er meget hårdfør, og kan plantes både i fuld sol og vekslende sol/skygge.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Gule og orange Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

Et svar til RHODODENDRON ‘BOHLKEN’S LAURA’

  1. Lene Larsen siger:

    Jeg ser endnu mere frem til det bliver forår når jeg ser alle disse gude-smukke blomster. Jeg vil finde ud af om der skulle være plads til endnu flere rhododendrum i vores have! eller måske en udskiftning.
    Lene Larsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s