RHODODENDRON YAK. ‘CAROLINE ALLBROOK’

R. yakushimanum 'Caroline Allbrook' fotograferet den 26. maj

R. yakushimanum ‘Caroline Allbrook’ fotograferet den 26. maj

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Caroline Allbrook’ stammer fra den engelske planteskole Hydon Nursery, Godalming, Surrey, hvor den i 1974/75 blev registreret. I mine øjne er det en af de rigtig gode yakushimanum hybrider, da den afviger fra de mange hvide, sart rosa og rosa, som findes i netop det sortiment.

Krydset består af den meget hårdføre vildart yakushimanum FCC (degronianum Ssp. yakushimanum), samt den gamle engelske hybrid ‘Purple Splendour’. Blomsterne er lyslilla i udspring, senere mere sarte lilla i kanterne og indvendig nærmest hvide mod basis, hvor det øverste kronblad er udstyret med en lille gylden plettegning. Kronbladene er smukt krusede. Der er 12-16 blomster i de smukt formede klaser. Blomstringen finder sted fra midten af maj.

Det forholdsvis stive løv er blankt, mørkegrønt, læderagtigt og med en flot overside. Planten bliver på 10 år ca. 1 m høj og lidt bredere (Jeg kender en beplantning som er 22 år gammel – planterne er ca. 140 cm høje, og vokset sammen til et meget tæt busket). R. ‘Caroline Allbrook’ egner sig bedst til en plads i solen, ved havens terrasse eller indgangsparti. Plant den nogle stykker sammen, eller mellem andre violette eller hvide Rhododendron. Den er meget hårdfør.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Blå Rhododendron, Rhododendron, Rhododendronportrætter og tagget , . Bogmærk permalinket.

2 svar til RHODODENDRON YAK. ‘CAROLINE ALLBROOK’

  1. Den er meget smuk, jeg har også en med det navn, men den er rosa, jeg tror, der var forkert skilt på, lidt ærgerligt. Især fordi den så blev plantet helt forkert, så farverne ikke passede sammen, så måtte den flyttes. Jeg må se at finde den rigtige Caroline Albrook.
    Vh Lisbeth
    Sig til hvis du ikke bryder dig om mine kommentarer

  2. Kre Lisbeth! Det er meget fint med dine tilbagemeldinger. Jeg er forblffet over, at der ikke er flere som skriver. Dog er der en del som sender mig mails, “uden for denne blog. Du er altid velkommen. Hej Niels

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s