AKTUELT I MARTS

Surbundshaven i marts

Dorothealiljerne er allerede i blomst den 1.3.2014. De skal står fugtigt og halvskygget i sur jord.

Dorothealiljerne er allerede i blomst den 1.3.2014. Leucosum vernum stammer fra Sydeuropa, Tyrkiet og Kaukasus. De skal stå fugtigt og halvskygget i sur jord.

Klimaet i denne måned dikterer fuldstændig vores indsats i haven. I år (2014) hvor det har været næsten forårsagtigt allerede i februar, er der en del ting som kan gøres i marts. Naturligvis under forudsætning af, at vinteren ikke vælger at gøre sin entré netop nu, hvor vi alle længes efter den er forbi. I øvrigt er der jo ingen grund til at skubbe “opgaverne” fra sig til næste måned.

Topdressing er en vedligeholdelse af surbundsbedet. Spagnum omsættes til muld og bedet “synker” sammen. Efter nogle år kan man se omridset af en rhododendronrod under planten. Så er det på tide at dække hele rodzonen med 5-10 cm grov spagnum som udlægges ovenpå roden helt inde fra plantens basis (Dværgrhododendron topdresses med et passende tykt lag). Et surbundsbed bør “topdresses” ca. hvert 5. år.

Let beskæring.* (Fjernelse af enkelte grene, men ikke en egentlig reducering). Gå dine planter igennem og fjern gamle visne grene og evt. stormskader. Enkeltsiddende grene som “rager for langt ud” kan også fjernes. Det er ofte nemmest at “forme” planten til området nu hvor der ikke er blomster og tilvækst. Er det flere grene som skal klippes af, er det måske en idé at tage blomstringen med, og vente med at skære grenen af til lige efter blomstring.

Kraftig beskæring.* (Reducering af plantens størrelse). Skal foretages i marts, og 31.3. er groft sagt den sidste chance! I denne måned kan der skæres ned på gamle bladløse stammer. Kraftig beskæring skal altid overvejes grundigt. Hvis planten kan flyttes er det sikrest.

* Se artiklerne om beskæring: “Rhododendron tåler beskæring” ; “Japanske Azalea – Beskæring” og “Opstamning af storbladede Rhododendron” ; I disse artikler vises beskæring og grundreglerne gennemgås. 

Misfarvede Rhododendronknopper. Brune, indtørrede og sorte svampeinficerede knopper brækkes af.

Gødskning af Rhododendron** kan vente lidt endnu. Jeg foretrækker selv at gøde slut i april omkring 1. maj. Det er et valg jeg har taget, fordi vores planter er meget sunde, og jeg ikke ønsker at forcere tilvæksten. I de fleste haver er det nok relevant at tænke på gødning allerede fra primo april. Et tidligt forår rykker også tidspunktet frem. Brug en god anerkendt surbundsgødning. Det er vist ingen hemmelighed, at jeg bruger OSMO, som jeg har særdeles gode erfaringer med, både i haven og i pottekulturer.

** Se artiklerne om gødskning: “Gødskning af Rhododendron” og “Rhododendron gødning – OSMO”

Heleborus colchius (H. orientalis) stammer fra bl.a. Tyrkiet og Kaukasus på bjergenge og i lyse skove i humusrig jord. I halvskygge vokser den sammen med Dorothealiljer i kanten af et Rhododendronbed.

Heleborus colchius (H. orientalis) stammer fra bl.a. Tyrkiet og Kaukasus på bjergenge og i lyse skove i humusrig jord. I halvskygge vokser den sammen med Dorothealiljer i kanten af et Rhododendronbed i vores forhave. (27.02.2014)

Vand potterne i drivhuset, der bliver hurtigt varmt når solen skinner. Glem ikke at vande overvintrene planter i potter udenfor drivhuset, de tørrer meget hurtigt ud i forårssolen, og endnu hurtigere når det samtidig blæser. Hvis der er en længere periode med blæst og klar forårssol, kan det være nødvendigt at vande i haven – ikke kun Rhododendron, men også havens andre stedsegrønne planter, som fordamper meget fra løvet. 

Staudetoppene fjernes nu, inden de nye skud kommer for højt op. Så står de heller ikke i vejen for de første løgplanter. De store prydgræsser skal også klippes tilbage. Senere er det svært, når man først skal tage hensyn til nye skud fra planternes basis.

Drivhuset bør vaskes.  Det er vigtigt at drivhuset er rent for overvintrende insekter, svampesygdomme eller hvad der ellers måtte gemme sig fra sidste år.

Græsplænen bør rives grundigt og gødes, så al det gamle visne græs og de løse blade fjernes. Er der meget mos i plænen bør det overvejes at ’verticalskære’ plænen. En løsning er også at gøde plænen med “Osmo Vertigazon mosfjerner og plænegødning 6-1-17”. Tidspunktet afhænger lidt af forårets komme, men efter medio/ultimo marts. Produktet svider mossets rødder, uden at skade græsrødderne. Efter ca. 3 uger kan det døde mos rives af plænen. Har du en mosfri græsplæne kan du anvende “Osmo universal plænegødning” eller NPK 12-5-14.

 

 

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i AKTUELT NYT, Artikler, Beskæring og opstamning, Gødskning, Gode råd, Løg, Rhododendron, Små surbundsplanter og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til AKTUELT I MARTS

  1. Tak for det, staudetoppene er lige klippet af, så nu skal jeg nok i gang med at kigge nærmere på rhodoerne, der kan godt være en del at gøre. Jeg gøder omkring 1. april, allerede nu ser de ud til at trænge, men man ved jo ikke, om der kommer frost igen. Jeg har R. Olive næsten i blomst nu. Sidste år var jeg ikke heldig med den, men i år ser det ud til at lykkes. Foråret er langt fremme, må man sige, om en til to uger blomstrer mine første påskeliljer.
    Vh Lisbeth

  2. Hej Lisbeth!

    Den har jeg ikke set fr. Det er kryds mellem moupinense x dauricum . De f r det lykkes, er det dejligt med en tidligt blomstrende. Desvrre dde vores gamle smukke dauricum for at par r siden. Jeg har ikke fundet en erstatning for den endnu. Manage hilsner Niels

    Den 01/03/2014 kl. 20.02 skrev AT HAVE EN HAVE :

    > >

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s