RHODODENDRON ‘GENOVEVA’

R. 'Genoveva' imponerer med sine store blomsterklaser i juni. Fotograferet i aftensol.

R. ‘Genoveva’ imponerer med sine store blomsterklaser i juni. Fotograferet i aftensol.

Portræt af en hybrid

Rhododendron ‘Genoveva’ er rigtig gammel sort, Den stammer fra den kendte planteskole T. J. R. Seidel i Grüngräbchen nær Dresden i 1897. Det er en R. catawbiense med ukendt partner. I Tyskland har den altid været betragtet som en af de bedste hybrider fra Seidel’s planteskole.  R. ‘Genoveva’ var indtil for nogle få år siden ganske almindelig på markedet, og det var fuldt fortjent. I dag findes den mest i udbud fra udenlandske producenter, men den kan købes på danske planteskoler, hvilket den absolut også burde kunne, da det er en meget nem og sentblomstrende plante.

R. 'Genoveva' den 10. juni. Bemærk det smukke løv.

R. ‘Genoveva’ den 10. juni.
Bemærk det smukke løv.

Blomstringen begynder ultimo maj eller primo juni. Så den hører blandt de sentblomstrende. Der er 11-16 store blomster i hver klase. Farven er lys rosaviolet og i afblomstring sartrosa til næsten hvid. Indvendig er det øverste kronblad forsynet med stor orkidélignende gyldengrøn tegning. Løvet er velformet og ret stort i en god mørkegrøn nuance.  Væksten er meget tæt og kompakt. På 10 år er den omkring 100 cm høj og 120 cm bred. R. ‘Genoveva’ er meget hårdfør. Selv barfrost i forrige vinter gjorde ingen skade. De hårde storme har heller ikke ødelagt blade, eller “flået” dem af.

Vores R. ‘Genoveva’ står i en meget varm, sydvendt gårdhave, hvor igennem østen- og vestenvind til tider tager godt fat. Om vinteren er den udsat for en del sol, og hermed stor udtørring. Om sommeren er der meget varmt. Den blev anskaffet i 2001, og erstattede den 3. Rhododendron, som ikke syntes om forholdene. I de forløbne 13 år har den været helt uskadet. Det har været nødvendigt at klippe den lidt op og ind. Den kvitterer med nye skud – og så er det iøvrigt hvert eneste år en af havens mest blomsterrige Rhododendron.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Artikler, Rhododendronportrætter, Rosa Rhododendron og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s