ABELIOPHYLLUM DISTICHUM – SNEFORSYTHIA

Blomster med duft, allerede i marts.

Abeliophyllum distichum fotograferet den 11. marts 2014.

Abeliophyllum distichum fotograferet den 11. marts 2014.

Abeliophyllum er en lille spinkel sommergrøn busk fra Korea.  Den er “langt ude” i familie med Forsythia. På alle de små kviste, som blev dannet sommeren forinden, sidder de små rødbrune knopper, som allerede tidligt i februar, begynder at udvikle sig. På dette stadie betyder selv stærk frost intet. Når temperaturen i februar/marts sniger sig op på 4-6 plusgrader vokser knopperne hurtigt, og pludselig er busken dækket med utallige sartrosa, senere hvide stjerneformede blomster med sød mandelduft. Et par graders frost om natten har ingen betydning. Blomstringen varer i flere uger hvis vejret er stabilt. Normalt blomstrer busken et par uger før Forsythia!

Efter blomstringen udvikler den sine 3-6 cm smalle ægformede mat blågrønne blade, som om efteråret bliver gule. Væksten er løs og åben, men busken tåler ret kraftig beskæring lige efter afblomstringen eller i det tidlige forår. Herved bliver den år for år tættere, og da den blomstrer på alle de nye skud, også stadigt mere blomsterrig. I sit hjemland vokser den i områder med stærk kulde i vinterperioden, og tilsvarende meget varme om sommeren. Kravene er få, sol til halvskygge, ikke for tørt og porøs men ikke stærk kalkholdig jord. Det er krav de fleste kan imødekomme.

Vi har haft planten siden 1978. Grundet placeringen i haven, har vi holdt den ret smal i væksten, men ikke skåret den særlig meget i toppen. Den er nu ca. 2 m høj. Hos os vokser den i ren spagnum sammen med større Rhododendron. Det passer den også fint.

* I England er den rosa form Abeliophyllum distictum’Rosea’ meget popurlær.

Om rhodospecialisten

Siden 1975 passioneret samler af Rhododendron, Azalea og surbundsplanter iøvrigt. Har op mod 400 Rhododendron i haven. Desuden en stor samling alpine planter i havens stenbede og trug. Konsulent og disponent på planteskoler, heraf de sidste 17 år på en af Danmarks største planteskoler, Aldershvile Planteskole i Bagsværd. Fotograf med et digitalt billedarkiv på mere end 10.000 planter. Leverandør af billeder til fagblade, annoncer og andre medier. Forfatter til flere omfattende bøger om Rhododendron og andre surbundsplanter, en håndbog, artikler for GAU, Haven m.m., samt forfatter og fotograf til planteskolernes fagblad om Rhododendron. Havedesigner siden 1980. Foredragsholder siden 1990. Medlem af 'HAVEN'S rådgivningspanel. Rådgiver privat om beskæring og sygdomme og udarbejder haveplaner.
Dette indlæg blev udgivet i Andre planteportrætter, Andre træer og surbundsbuske, Artikler, Gode råd og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til ABELIOPHYLLUM DISTICHUM – SNEFORSYTHIA

  1. Det lyder som en spændende plante, den må jeg vist have fat i.
    Tak for info om den.
    Vh Lisbeth

  2. Kristian / nu Grønne Hjem Gentofte siger:

    se se… der lærte jeg noget nyt :) ikke en jeg har set i handlen… kan man lokke et par stiklinger ud af dig senere? Sætter den frø herhjemme?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s